Menu

Ansvarlighed – vores tilgang

Vi arbejder i disse år med en lang række projekter, som skal give os den fornødne know-how til f.eks. at kunne mindske C02-udledning, affaldsproduktion og være en del af en cirkulær økonomi – men ligesom resten af byggebranchen er vores indsats stadig i de tidlige stadier

Byggebranchen står i disse år overfor en grøn omstilling af dimensioner: Vi skal leve op til EU-taksonomi, bygge DGNB-certificeret og dokumentere vores ESG-tiltag. Derfor skal vi ændre mangeårige indarbejdede vaner, ændre kompleks logistik og forandre arbejdsmetoder, som vi er blevet skolet i over årtier.

Det skal vi, fordi den danske byggebranche er ansvarlig for 35% af alt det affald, der produceres i Danmark og byggeprocesser står for 10% af Danmarks CO2-udledning. (I følge Regeringens Klimapartnerskaber)  Det er tal, som Enemærke & Petersen meget gerne vil bidrage til at nedbringe – men ligesom resten af byggebranchen er vores indsats i dets vorden. Vi kan ikke trække på en masse praktiske erfaringer i at omlægge dansk byggeproduktion til at blive CO2-neutral, genanvende størstedelen af affald osv. De erfaringer findes ikke, så vi skal selv gøre dem.

Læs vores bæredygtighedsrapport her (som en del af MTHH koncernen – find os fra side 34)

Næste skur bygget af genbrugsmaterialer fra vores renoveringer


Hvor er vi nu?

Enemærke & Petersen udfører lige nu en række pilotprojekter: Vi eksperimenterer, vi bidrager til forskning, vi laver fejlskud og vi bliver meget klogere på, hvordan vi skal gøre fremover. Men vi er ikke i mål, vi har endda – ligesom alle andre – lang vej igen.

Til gengæld vil vi meget gerne dele vores erfaringer, lave samarbejder på tværs af branchen og forhåbentlig gøre en markant indsats for at bidrage til en omstilling, som er helt afgørende for fremtiden. Herunder har vi samlet et udvalg af de projekter, vi udfører – og der kommer hele tiden flere til.

Ønsker I et tværfagligt samarbejde eller et oplæg til en event? Så grib fat i vores bæredygtighedschef Anders Sørensen i højre side af denne tekst.          

 


Hvor satser vi? – Et udvalg af vores projekter

Cirkulær økonomi

 

  • Genbyg – Vi har sammen med Carl Ras købt os ind i genbrugsbyggemarkedet Genbyg, målet er at genanvende i større skala. Klik her og få historien.
Opkøb af Genbyg - Carl Ras og Enemærke & Petersen

Carl Ras og Enemærke & Petersen købte sig i november 2022 ind i Genbyg

 

ErhvervsPhD’er – Vores to erhversph.d.’er Andreas og Lin forsker ude på vores byggepladser og i organisationen i henholdsvis genanvendelse af affald og cirkulære strategier i byggeriet. Læs Lins bud på “5 bæredygtighedsdilemmaer som byggebranchen skal tage livtag med” i Byrummonitor. Og Andreas’ indlæg i Børsen om hvordan “Grønne EU-krav kan splitte branche og skabe ulige vilkår for bæredygtighed”. (Skrevet i samarbejde med MTH’s bæredygtighedschef Trine Lyng Madsen)



  • Næste skur – Det bliver kaldt Danmarks smukkeste affaldsskur og virksomheden Næste udfører de skønne skure i træ genanvendt fra bl.a. vores byggepladser. Klik her og få den ret utrolige historie om idéen der vandt vores genanvendelseskonkurrence og endte som en succesfuld virksomhed.

 



Genanvendelsesprojekter på byggepladser

  • Damhusengen Skole – Indenfor det strategiske partnerskab ByK med Trust for Københavns Kommune samarbejder vi med Søndergaard Nedrivning om genanvendelse af materialer fra landets pt. største skolerenovering på Damhusengens Skole i Vanløse. Få historien her.

  • Åhaven – I det strategiske byggepartnerskab LIVA for CIVICA samarbejder vi med en lang række brancheaktører om genanvendelse af materialer fra renoveringen af den almene boligbebyggelse Åhaven i Odense. I 2022 blev der på Åhaven afhentet 40,5 ton limtræ, 28 ton underbrædder og 7,5 ton betonfliser og sendt til genanvendelse – og indsatsen fortsætter i de kommende år. Få historien her.

 

 

Living Places – foto: Adam Mørk

 

CO2

  • Nybyggeri med lav C02 udledning – Enemærke & Petersen har i samarbejde med Velux, Effekt og Artelia bygget de syv prototypehuse “Living Places” i Jernbanebyen med det mål at bygge med så lav C02-udledning som muligt. Læs her om resultatet.

  • Emmisionsfri byggepladser – Vi arbejder målrettet mod at skabe flere emmisionsfri byggepladser – herunder at bruge grøn energi og solceller på størstedelen af vores store pladser.

 

Certificeringer og compliance:

  • DGNB-certificeringer – Vi mærker efterspørgslen på DGNB-certificerede byggeri og har allerede færdiggjort en række byggerier til Guld, Sølv og endda Hjerte. Læs om Bravidas guld- og hjerte-byggeri her. I 2022 sendte vi 30 medarbejdere på fælleskursus og endnu flere har siden fulgt efter. Læs den historie her.

  • Svanemærket – i et svanemærket byggeri stilles der en lang række strenge krav til både materialer, kvalitetssikring og dokumentation. Vi har bl.a. udført en svanemærket boligejendom for DEAS i Jægergårdsgade i Aarhus og bygget en midlertidig skolepavillion til 230 elever på Sigtelinjegrunden i København for ByK med Trust.

  • EU-taksonomi
    Vi er i gang med at levere på de første byggerier, der skal overholde EU-taksonomien. Og vi benytter aktivt taksonomi-rammen til at få så stor en del af vores projekter og aktiviteter under EU-taksonomiens regelsæt.

  • CSRD
    Vi er i tæt samarbejde med vores ejere i gang med at implementere CSRD-rammen for rapportering af vores ikke-finansielle aktiviteter og målsætninger. Dette er stærkt ressourcekrævende, men bidrager til at flytte vores forretning mod en nødvendig omstilling.

 

Sociale indsatser

 

  • Jobskabelse – Enemærke & Petersen har en lang historik omkring at skabe jobs på byggepladser for arbejdsløse. Mest i øjnefaldene en stor indsats i Aarhus i 2013-2017 på renoveringerne af de udsatte boligområder Langkærparken og Rosenhøj, hvor 69 unge som var langt fra arbejdsmarkedet kom i arbejde på byggepladserne – efterfølgende fortsatte over halvdelen i uddannelse eller fast job. Læs: Enemærke & Petersen er nomineret til CSR People Prize 2023 og dette interview med vores bæredygtighedschef Anders Strange Sørensen om vores tilgang til jobskabelse


    Beboeren Nadifo kom i arbejde på renoveringen af boligområdet Rosenhøj i Aarhus

     

  • Diversitet – Bevidstheden om den manglende kønsdiversitet i byggebranchen bliver i disse år større og større. I Enemærke & Petersen ønsker vi at få flere kvinder ud på byggepladserne både i håndværkerfagene og i byggeledelsen, ligesom vi generelt også ønsker større diversitet i ledende stillinger. Vi deltager også gerne i debatten om vilkår for kvinder i byggebranchen. I den sidste årrække har vi løbende sat fokus på både fordele og udfordringer. Læs bl.a. det ærlige interview med vores byggeleder Gamze her og læs hvordan vores praktikant Shirin oplever at være kvinde med tørklæde på pladsen her.


    Vores byggeleder Büsra går foran som kvinde på byggepladsen

  • Socialøkonomiske virksomheder – som en del af vores genanvendelsesprojekter er vi stolte af at arbejde sammen med socialøkonomiske virksomheder som FRAK og TAMU, der bl.a. får unge mennesker i arbejde med at forarbejde vores genbrugte materialer. Vi kan varmt anbefale at klikke her – FRAK (foto nedenfor) og TAMU – og måske selv indgå et samarbejde, der kan få flere unge fra udsatte boligområder i fritidsjob eller unge udenfor arbejdsmarkedet i job.

    FRAK
    De unge fra den socialøkonomiske virksomhed FRAK får smag for håndværkerfagene
  • Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

    Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

    Kontakt

    Anders Sørensen

    Bæredygtighedschef

    +45 41 39 31 00

    epaso@eogp.dk

    Derfor har vi købt os ind i genbrugsbyggemarked

    Læs mere her

    Nyt partnerskab opfører syv huse der demonstrerer, hvordan vi mindsker CO2-udledning i byggeriet

    Få historien her

    Enemærke & Petersen får jubilæumspris til Building Awards: ”Det sociale arbejde er en del af vores DNA”

    Læs mere her

    Flere udsatte skal have job i byggebranchen: ”Det er en del af løsningen på den manglende arbejdskraft”

    Få historien her

    Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

    Læs mere her