Menu

20. maj 2022

Aarhus: Her er de to vigtigste råd, hvis du skal lykkedes med DGNB

Hvordan får man oversat DGNB-kriterier til hverdagen på byggepladsen? Her fortæller Enemærke & Petersens byggeteam om, hvordan de arbejder med DGNB på det byggeriet af Bravidas nye domicil.

På en byggeplads i Brabrand er installationskæmpen Bravidas nye danske hovedkontor ved at tage form. Bygherre har valgt, at byggeriet ikke kun skal DGNB Guld-certificeres, men også have den helt nye overbygning DGNB Hjerte, som handler om at skabe sunde rammer gennem bl.a. luftkvalitet, det akustiske indeklima og dagslysforhold.

Projektchef Jakob Byskov giver her to afgørende råd til, hvordan du kan lykkedes med DGNB:

Råd nr 1: Oversæt DGNB-krav til hverdagen

-Noget af det vigtigste – og sværeste – er at få formidlet, hvordan DGNB-kravene påvirker vores arbejdsprocesser i det daglige. Det handler i høj grad om materialevalg, som jo påvirker fx luftkvaliteten og det akustiske klima, der er en del af DGNB Hjerte. Det skal formidles til vores eget byggeteam og underentreprenørerne, forklarer projektchef på byggeriet Jakob Byskov, og fortsætter:

Sådan gør du-vejledning til team og underentreprenører
– Det første, vi gjorde, var at udarbejde en vejledning, som vi kunne bruge aktivt i teamet og som underentreprenørerne fik udleveret. Den forklarer helt konkret, hvad vi forventer af dem i de enkelte processer. Fx kan tømreren læse, hvilket træmaterialer de skal ud at finde hos deres leverandør, og mureren kan læse, hvordan byggeaffald skal sorteres.

Opstartsworkshops og piktogrammer
For at sikre, at underentreprenørerne er godt klædt på til arbejdet med DGNB, har byggeteamet også holdt opstartsworkshops, der udelukkende handler om DGNB. Og i skurvognen og på byggepladsen hænger der piktogrammer, der minder teamet om, at de skal minimere støv, støj og vibrationer i deres daglige arbejde. (Se råd nr 2 nedenunder)

Piktogrammer fra byggepladsen


Råd nr 2: Kend din dokumentation – og hjælp samarbejdspartnerne

En DGNB-certificering giver et omfattende arbejde med dokumentation:

-Der er et stort arbejde med dokumentation, og det starter hos underentreprenørerne, der fx skal sørge for datablade, sikkerhedsdatablade og miljøvaredeklarationer, forklarer Marcus Lindegaard Jemer, der er DGNB-ansvarlig på byggeriet og fortsætter:
-Vi forventer, at vores underentreprenører deltager aktivt i arbejdet med DGNB. Hvis de ikke har arbejdet med det før, kan det være forvirrende med de forskellige typer af dokumentation, men jeg synes de fleste er positivt stemt og vi vil gerne give dem en hjælpende hånd undervejs.


Fakta:

  • Bravidas nye hovedkontor består af en administrationsbygning i to etager på ca. 5.000 m2 og tilhørende lagerbygning på ca. 2.000 m2.
  • Bravidas nye domicilbyggeri opføres gennem to totalentrepriser, hvor Enemærke & Petersen står for bygningsarbejdet og anlæg, mens Bravida selv står for installationerne.
  • DGNB Hjerte består af fem kategorier, og i hver kategori kan der optjenes point på forskellige kriterier.
  • Luftkvalitet, fx luftskifte og afgasning fra materialer
  • Akustik, fx efterklangstider og lydisolering
  • Visuel komfort, fx dagslysforhold og belysning
  • Teknisk komfort, fx temperatur og træk
  • Arkitektonisk kvalitet, fx udsyn og uderum

 

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Aarhus: Beboernes oplevelse af renoveringen er afgørende – derfor fandt vi på de her to løsninger 

Læs mere her

Divisionschefen: Her er de 3 vigtigste ting, jeg lærte på Danmarks Bedste Renovering

Få historien her

Stram styring af byggeplads: Her er de 4 uundværlige elementer

Få historien her