Menu

19. november 2020

Divisionschefen: Her er de 3 vigtigste ting, jeg lærte på Danmarks Bedste Renovering

Enemærke & Petersens divisionschef Frank Petersen stod for den renovering af Det Kongelige Bibliotek i Aarhus som netop har vundet RENOVER prisen 2020. Her fortæller han, hvad han lærte undervejs i renoveringsprocessen.

Frank Petersen Divisionschef

Når arkitekter, håndværkere og bygherre samles rundt om tegningerne opstår magien
– Vi har haft et samarbejde, der har fungeret helt perfekt. Arkitekterne har været utrolig åbne og spillet os på banen tidligt i forløbet og vist os skitser. Her har vores håndværkere kigget med, for de kender huset rigtigt godt, har indsigt i dets bæreevne osv., så de har givet forslag til, hvordan man kan lave de optimale løsninger ud fra deres kendskab til huset – og de er blevet lyttet til. Samtidig har bygherre også givet plads til denne tilgang. Den åbenhed er vi ikke vant til i byggebranchen. I Enemærke & Petersen har vi et motto: ”Kun sammen kan vi alene” og det synes jeg virkeligt, vi sammen viste på den her sag.

 

God planlægning og gode arbejdsforhold = god økonomi
Økonomien har hængt sammen på den her sag. Og det handler om, at planlægningen har været grundig, så vi har haft tid til at udføre det gode håndværk. Samtidig har vi haft nogle optimale arbejdsforhold. Vi har eksempelvis ikke haft skurvogne, men har siddet sammen med driftsmedarbejderne på deres kontor. Det har haft en stor betydning for vores håndværkere, som har nydt godt af driftens store viden om bygningen og vi har kunne undgå dyre fejl. Der har også været tillid mellem bygherre og os, når vi har forhandlet priser – det betyder, at vi har fundet den rigtige realistiske pris for arbejderne.

 

Overraskelsen: En lille detalje kan betyde alverden for brugerne
– Vi installerede en kørestolslift ved hovedindgangen til biblioteket – og det havde der faktisk ikke været før. Så kørestolsbrugere kunne ikke komme ind i huset, fordi der var 1,5 meter op ad trapperne til indgangen. Det var en længere proces at få det til at lykkedes og vi troede egentlig ikke, at der var et behov. Det gjorde et stort indtryk på mig, hvor stor en betydning den lift havde – for nu kom der pludseligt rigtigt mange kørestolsbrugere på biblioteket. Jeg oplevede, hvor afgørende det er, at vi tænker alle samfundets grupper ind i byggeriet og går den ekstra mil for at løse de her mindre detaljer bedst muligt.

Renoveringen af Det Kongelige Bibliotek i Aarhus har netop vundet RENOVER prisen 2020 – læs mere om kåringen her. Enemærke & Petersen samarbejdede med Det Kongelige Bibliotek som bygherre og med rådgiverne Arkitema og Moe, ligesom Elcon og Åbyhøj VVS var en del af samarbejdet.  

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Stadionkvarteret: Ny type samarbejde skabte successen

Læs mere her

Markedsdirektøren: Det går galt, når byggesag og ledelse ikke er et match

Få historien her

Produktivitet: Vi skal have mest muligt renovering for pengene

Læs mere her

Stor almen boligrenovering måtte genopfinde sig selv

Læs mere her