Menu

Strategiske partnerskaber

Enemærke & Petersen er en del af tre strategiske partnerskaber i byggeriet. Partnerskaberne er et opgør med konfliktkulturen i branchen – og så skal de sikre høj kvalitet og levere byggeri indenfor prisrammen og til tiden.

I 2016 samlede Københavns Kommune en række af deres skole- og institutionsbyggerier i én pulje – og udbød det første og største strategiske partnerskab indenfor byggebranchen i Danmark. Håbet var at skabe bedre, billigere byggeri til tiden og med færre konflikter.

Enemærke & Petersen og fem rådgivervirksomheder bød ind på opgaven som team TRUST – vi vandt partnerskabet i november 2016 og herefter blev ByK med TRUST dannet. (ByK står for Byggeri København)

I januar 2021, efter at have været i gang i fire år, var status for det strategiske partnerskab ByK med TRUST følgende: 33 byggeprojekter stod færdige til tiden. De blev afleveret indenfor prisrammen, flere af dem var prisbelønnede for deres arkitektur – og så var der ikke brugt en krone til advokater og tvister.


To partnerskaber er kommet til

Siden ByK med TRUST’s start i 2016 er der kommet yderligere to partnerskaber til. I 2018 var det partnerskabet &os, hvor vi sammen med vores rådgiverteam udfører almene boligrenoveringer i partnerskab med boligorganisationen KAB. Og i 2021 vandt vi med team LIVA det første fynske partnerskab med boligorganisationen Civica.


Gentagelserne giver læring

Fælles for alle tre strategiske partnerskaber er, at vores team sammen med bygherre forpligter sig til at arbejde på en række byggeprojekter over en årrække. I almindelige byggeprojekter opløses teamet efter et enkelt projekt og kan ikke sammen tage læringen med til næste projekt. Gentagelserne indenfor strategiske partnerskaber betyder, at entreprenør, rådgivere og bygherre kan tage det, de lærer på ét projekt med ind i det næste projekt.


Opgør med en konfliktkultur

Undervejs i de første fire år i det strategiske partnerskab ByK med TRUST har regningerne til advokater været 0 kr. En bemærkelsesværdig bedrift i en branche, hvor tvisterne ellers er mange. De strategiske partnerskaber er et bevidst opgør med konfliktkulturen i byggebranchen, for her vælger partnerne at indgå i et interessebaseret samarbejde. Det betyder, at man arbejder bevidst med at lære hinandens forskellige interesser at kende og herefter opnå kompromiser, der tilgodeser partnernes behov – i stedet for at insistere på kontraktbundne rettigheder og regler.


Alle byggeriets parter sidder på ét kontor

Fælles for alle tre strategiske partnerskaber er, at medarbejderne – bygherres projektledere, arkitekterne, landskabsarkitekter, ingeniørerne og entreprenørerne – arbejder helt tæt sammen på en række projekter og de oftest sidder fysisk sammen på ét kontor, i stedet for hvert deres. Det fælles kontor betyder at arkitekten drikker morgenkaffe med ingeniøren og alle har fået en fredagsbarsøl med bygherres projektleder. Det sociale liv er afgørende for at konfliktkulturen aflives – for gennem dette kollegaskab opnås større forståelse for faglighederne og interesserne.

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Peder Johansen

Direktør strategi, PR og forretningsudvikling

91 37 67 08

pej@eogp.dk

Podcast om TRUST: ”Jeg var vant til at komme til byggemøder med skudsikker vest”

Lyt med her

Sådan blev Vigerslev Allé Skole et skoleeksempel

Læs mere her

Team LIVA vinder Civicas strategiske partnerskab

Få historien her

Vi skal være en del af Byggepartnerskabet &os

Læs mere her

TRUST-partnerskabet viste sit værd på renoveringen af Bispebjerg Skole

Få historien her

Vi leder efter folk, der kan dét her – for det giver resultater på bundlinjen

Læs mere her