Menu

19. september 2018

Sådan eliminerede TRUST risici under renoveringen af Holberg Skolen

Teamet bag det strategiske partnerskab TRUST oplevede under renoveringen af Holberg Skolen i København, hvordan en byggeproces uden afbrydelser og skift af aktører giver markant værdi for bygherre

Da projektleder Søren Brinch Jensen og hans TRUST-team skulle renovere Holberg Skolens klasseværelser, begyndte de med at lave en mock up ude på skolen – et færdigt renoveret lokale i 1:1. Mock up’en skulle sikre, at alle designløsningerne holdt. ”Det er ret almindelig praksis i byggebranchen at lave en mockup. Men det ualmindelige – og værdifulde – er, at vi som entreprenører får lov til både at udføre mock up og bygge klasseværelserne bagefter.” forklarer Søren Brinch Jensen.


Stor fordel for entreprenøren

Projektleder Søren Brinch Jensen er til daglig ansat af entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, som står i spidsen for TRUST partnerskabet. Fra entreprenørsiden ser projektlederen en stor fordel ved partnerskabsformen: ”Normalt bygges en mock up i de indledende projektfaser og her får den udførende entreprenør en masse værdifulde erfaringer i forhold til den byggeproces, der ligger foran. Herefter skal projektet så normalt i udbud og overtages så af en anden entreprenør – og alle erfaringerne går tabt og entreprenøren kender ikke de risici, der er forbundet med opgaven.”


Proces uden afbrydelser skaber optimale designløsninger

Med det strategiske partnerskab samlede Københavns Kommune en række skole- og daginstitutionsrenoveringer og -tilbygninger henover fire år i ét udbud. Udbuddet blev vundet af TRUST-teamet i 2016. TRUST-teamet har således kunne arbejde på renoveringen af Holberg Skolen fra den spæde designfase til udførelsen – uden afbrydelser. ”Som udførende entreprenør sidder vi sammen med arkitekterne og ingeniører igennem hele processen og sammen projekterer vi, imens vi bygger. Det betyder, at vi kan gå ind og rette til undervejs, så tegningerne passer og dermed skabe helt optimale og bygbare designløsninger” fortæller Søren Brinch Jensen


Byggeprocessen gik nemt

Søren Brinch Jensen peger på endnu en stor fordel: ”Erfaringerne går ikke går tabt undervejs: tømrerne og byggelederne der har bygget mock up’en er også dem, der bygger klasseværelserne. De har afprøvet løsningerne på mock up’en og har kunnet arbejde for at eliminere de risici, de har opdaget undervejs. Vi oplevede også, at teamet fandt den mest produktive måde at gå til renoveringen af de følgende 23 klasseværelser, mens de udførte mock up’en og derefter gik det slag i slag med byggeprocessen. Så i sidste ende giver partnerskabet her både et mere risiko-frit, produktivt og bygbart projekt for bygherre.” fortæller Søren Brinch Jensen, som bliver bakket op af projektleder Lisa Christiansen fra Byggeri København: ”Udførselstidsplanen på Holbergskolen er stram. Jeg oplever, at udførelsen kan lade sig gøre, fordi vi har en byggeproces, hvor de udførende er tættere på brugerne end normalt. Vi oplevede at renovering af klasserummene, som først var blevet afprøvet i mock-up’en, blev eksekveret hurtigt og i overensstemmelse med brugernes forventninger”

Om TRUST
Københavns Kommune udpegede i november 2016 den strategiske partner, som udfører en række af kommunens institutions- og og skolebyggerier over fire år. Den største af de udbudte rammeaftaler, som varetager børne- og ungeområdet, gik til TRUST – en forretningsenhed skabt af Enemærke & Petersen med rådgiverne KANT arkitekter, Nøhr & Sigsgaard, Dominia, Norconsult og GHB Landskab.

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Det strategiske partnerskab TRUST følges tæt af byggeforsker

Læs mere her

TRUST-partnerskabet viste sit værd på renoveringen af Bispebjerg Skole

Læs mere her

Nyt produktivitetsprojekt skal minimere håndværkerens spildtid

Læs mere her