Menu

11. marts 2019

Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Helt nye muligheder for at genbruge byggematerialer og inventar åbnede sig, da Københavns Kommune samlede 30-40 byggeprojekter i det strategiske partnerskab ByK med TRUST. I dag bruger ByK med TRUST nye digitale værktøjer til at organisere genbruget og sikre, at de brugte materialer er lettilgængelige for genanvendelsesorienterede virksomheder, så der etableres et cirkulært system, hvor materialerne genbruges indenfor kommunens byggerier.

Genbrug byggemateriale genanvendelse TRUST Strategiske partnerskaber bæredygtighed
”Det er jo genialt, det her” Sådan lød responsen, da Olga introducerede Kasper for en 3D scanning af Damhusengensskole. Olga Truelsen er ressourcekoordinator på TRUST og ansat i ingeniørvirksomheden Dominia. Hun er ligesom Kasper Kläning fra Fischer Lighting stærkt optaget af, at byggebranchen bliver bedre til at genbruge og upcycle brugt inventar og materialer fra renoveringsprojekter.


På digital jagt efter genbrugsguld

For Olga var 3D scanningen også en lille åbenbaring, fordi hun ikke længere skal bruge tid på at mødes med virksomheder som Fischer Lighting ude på lokationen: ”Med 3D kameraet går vi en renoveringsklar skole igennem én gang og bagefter har vi en 3D model af hele skolen med billeder af hvert rum, som minder lidt om et dukkehus set udefra. Modellen sender jeg til samarbejdspartnere som Kasper og så går de på en digital jagt efter genbrugsguld og kan bagefter sige til os: De 500 lysarmaturer i klasselokalerne vil jeg gerne genbruge.” For Kasper Kläning er løsningen oplagt i en stram proces, hvor materialer ellers kan gå tabt: ”Den digitale er væsentligt bedre end før, hvor det var nødvendigt at mødes fysisk på skolen. Nu kan jeg, hjemme fra kontoret beslutte, om det er muligt at genanvende velfungerende lamper fra kontoret og give besked til Olga med det samme, så vi kan redde dem, inden nedrivningen går i gang.”

genbrug genanvendelse byggeri TRUST Upcycling

Mange benspænd for genbrug
I almindelige offentlige byggeprojekter, som skal i udbud, kan der ofte være svære vilkår for genbrug, fortæller Olga og beskriver, at det at finde tiden til at organisere genbruget er det helt store problem: ”De gode intentioner udfordres af korte udbudsprocesser, hvor man også lige skal have indarbejdet komplicerede processer omkring genbrug og have beskrevet processen for eksempelvis den nedriver, der kommer på projektet. Man er udfordret på, om man kan finde en modtager, der kan bruge materialerne. Og hvad med midlertidig opbevaring af de her brugte materialer? Der er så mange benspænd, når man vil genbruge materialer.” Siger Olga Truelsen som oplever, at vanskelighederne ofte resulterer i, at ellers gode brugte materialer smides ud.


Strategisk partnerskab åbner nyt potentiale for genbrug

I Olga Truelsens optik har det strategiske partnerskab tilsidesat nogle af de normale benspænd omkring genbrug: ”Her er vi udenom udbudsprocessen. Vi har en stor portefølje af skoleprojekter, som vi skal udføre med det samme team, de samme bygherrer og de samme nedrivere. Det giver mulighed for at etablere et cirkulært system, hvor materialerne genbruges indenfor kommunens byggerier. Det system kan vi etablere gradvist ved, at afprøve forskellige løsninger og tage erfaringerne – gode og dårlige – med i de løsninger, vi laver på de næste projekter. Vi har også tid til at gennemtænke og forenkle processerne, netop som vi har gjort med 3D modellerne, som vi sender ud til genbrugsproducenter.”

I dag er TRUST-teamet godt i gang med at kortlægge skoleprojekternes genbrugspotentiale og etablere samarbejdet med virksomheder som Fischer Lighting, så det cirkulære genbrugssystem indenfor kommunen kan videreudvikles.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Upcycle Challenge er afgjort – se vinderprojektet her

Læs mere her

Det strategiske partnerskab TRUST følges tæt af byggeforsker

Læs mere her

TRUST-partnerskabet viste sit værd på renoveringen af Bispebjerg Skole

Læs mere her

Sådan eliminerede TRUST risici under renoveringen af Holberg Skolen

Læs mere her