Menu

22. juni 2018

Upcycle Challenge er afgjort – se vinderprojektet her

Hvordan giver vi nyt liv til brugte byggematerialer? Det var spørgsmålet i Enemærke & Petersens og BloxHubs crowdsourcing kampagne Upcycle Challenge. Vinderprojektet har givet idéer til nye genanvendelsesmuligheder for entreprenøren.

Vingetegl, skiffer, teglsten og lægter – er materialer der normalt smides ud, når et af byens tage skal skiftes. Den praksis vil Krydsrum Arkitekter ændre og det har nu sikret dem sejren i Upcycle Challenge. Med deres upcycle projekt ”reskur” forslår arkitekterne nemlig at anvende de brugte tagmaterialer til at bygge uopvarmede opbevaringsrum, som carporte, cykelskure og affaldsrum. Og mindske spild af materialer.

Vinderforslaget sætter gang i entreprenørens tanker
Hos entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, der står bag kampagnen, er forretningsområdedirektør Lars Jess Hansen begejstret for vinderforslaget: ”Det er en letforståelig idé, som er lige til at gå i gang med. Idéen passer rigtig godt ind en virksomhed som vores, der udfører mange tagrenoveringer af almene boliger. Vi er simpelthen i stand til at levere alle råmaterialerne. Forslaget åbner for, at vi både kan genanvende materialer med det samme – ved f.eks. at bygge cykelskure til beboerne af materialerne fra deres eget tag. I andre tilfælde kan vi lagre de brugte materialer og bruge dem til at præfabrikere skure på vores byggefabrik.”

Krydsrum Arkitekter vinder Enemærke & Petersens Upcycle Challenge
Smukt at bygge med genbrugte materialer
Hos Krydsrum Arkitekter er glæden over sejren til at mærke: ”Vi er fantastiske stolte og håber, at vi er med til at sætte skub i en bæredygtig omstilling i byggeriet og en ny bevidsthed om ældre materialers kvaliteter.” fortæller Krydsrums adm. direktør Niels Jakubiak Andersen og fortsætter om ambitionerne bag reskur: ”Under tagrenoveringer er det eksempelvis ofte bare undertaget, der trænger til at blive skiftet – men så ryger hele taget i skraldespanden. Med reskur vil vi gøre opmærksomhed på, hvordan man kan tænke nyt med de gamle materialer. Og hvordan det kan være smukt at bygge med genbrugte materialer.”Klimaflise og facadesystem

Krydsrum Arkitekter løb med sejren i Upcycle Challenge og 30.000 kr. På andenpladsen kom tegnestuen Tredje Natur vandt andenpræmien på 20.000 kr med forslaget ”Grey to Red”, hvor knust mursten og tegl genanvendes som bindemiddel og erstatning for cement i den bæredygtige klimaflise, der bruges til klimasikring og vandafledning. Tredjepladsen og 10.000 kr gik til tegnestuen Vandkunstens løsning ”Pantile as Facade System”, der foreslår at genanvende tagtegl som facadebeklædning igennem et specialudviklet montagebeslag.

Upcycle Challenge er blevet til i et samarbejde mellem Enemærke & Petersen og BloxHub. Juryen der afgjorde Upcycle Challenge bestod af:
Anne Beim, professor, KADK
Kåre Stokholm Poulsgaard, Head of Innovation GXN
Lars Jess Hansen, Forretningsområdedirektør, Enemærke & Petersen
Leise Marud, Founder, WASTEless
Ebbe Tubæk Naamansen, Sustainability Manager, RGS Nordic
Rune Østergaard Haven, Sektionsleder Bygning og Miljø, Teknologisk Institut
Frederik Tauber, Chief Commercial Officer, BLOXHUB

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Genbrugskonkurrence resulterede i Danmarks smukkeste affaldsskur

Læs mere her

Danmarks smukkeste affaldsskur har fået vokseværk

Få historien her

Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Få historien her