Menu

12. september 2019

Genbrugskonkurrence resulterede i Danmarks smukkeste affaldsskur

Enemærke & Petersens ønske om at genbruge flere byggematerialer blev til et samarbejde med Krydsrum Arkitekter og en række af byggeriets aktører om ”Næste Skur” – i dag står det første skur, udført i upcyclede materialer, klar på Holberg Skolen i København.

”Ja, skolebørnene ude på Holberg Skolen synes faktisk, at skuret er så flot, at de hellere vil lege i det end, at det skal bruges som affaldsskur” Sådan fortæller Niels Jakubiak, partner i Krydsrum Arkitekter om ”Næste Skur” – Danmarks måske smukkeste affaldsskur, som nu står færdigbygget i genbrugstræ på Holberg Skolen i København: ”Træet har vi fået fra nedrivninger på Oehlenschægergade Skole og Vestervænget Plejehjem i Tåstrup. Der ligger en fantastisk kvalitet i det her kernetømmer, som vi næsten ikke ser i dag. Og det har vist sit værd ved at have stået i f.eks. uopvarmede tagrum i årtier og er stadig i så fin stand, at vi har kunne løfte det ud af en affaldscontainer og bruge det igen”

Konkurrencevinder
Bag realisering af Næste Skur, som tidligere hed ”Reskur”, er et samarbejde på tværs af byggebranchens aktører. Det hele startede for et år siden, da entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen lancerede konkurrrencen Upcycle Challenge for at få ideer til genanvendelse af byggematerialer. Her deltog Krydsrum Arkitekter med idéen– og vandt. Herefter gik Enemærke & Petersen og Krydsrum sammen og vandt Realdanias Circular Construction Challenge med en præmiesum på 1 mio. kr. For forretningsudvikler Anders Sørensen fra Enemærke & Petersen var det økonomiske tilskud fra Realdania til Næste Skur afgørende:”Med indsprøjtningen fra Realdania fik vi mulighed for at skabe et gennemarbejdet genanvendelseskoncept, som nu er klar til bæredygtig masseproduktion – og hvor præfabrikation og optimering af arbejdsgangene sikrer, at det i dag er økonomisk rentabelt”

Samarbejde og optimering skaber rentabelt projekt
For Niels Jakubiak har det været en særlig gave at arbejde helt tæt sammen med Enemærke & Petersens fabriksleder Mads Dippel Bech og hans folk på byggefabrikken: ”Jeg var selv med til at opføre byggeriet ude på Holberg Skolen. Det optager mig nemlig meget, hvornår det jeg tegner, bliver besværligt for byggefolkene, og hvordan vi sammen kan finde de gode løsninger. Der var det bare sindssygt værdifuldt at arbejde tæt sammen med håndværkerne, fordi vi sammen kunne optimere tegninger og proces, så skurene fremover er lettere og billigere at bygge.” For Mads Dippel Bech og folkene fra Enemærke & Petersens byggefabrik gav projektet først anledning til nogle forbehold: ”For os skulle målet med sådan et projekt være at det også på sigt, kunne give masser af arbejde – og det krævede, at vi kunne gå ind og optimere på løsningen, så den blev økonomisk rentabel. Her var det en stor fornøjelse at opleve, hvor lydhør Niels var i forhold til vores måde at tænke på. Han tog sig også tid til at være med i byggeriet ude på skolen, hvilket betyder, at han i dag ved, hvad vi snakker om, når vi nu taler yderligere optimering af Næste Skur.” fortæller Mads Dippel Bech.

Næste skur Upcycling byggematerialer

Ikke dyrere end andre skure
”Jeg er sindssygt stolt af, at vi har realiseret Næste Skur-projektet, og at vi nu kan fremvise et genanvendelsesprojekt, der ikke er dyrere end konventionelle skure, men bedre! Når vi bygger disse skure er omkostningerne nemlig arbejdskraft. Her har Enemærke & Petersens erfaring med præfabrikation gjort forskellen, fordi vi kan køre genbrugsmaterialerne til byggefabrikken, præfabrikere elementerne til skuret her og så samle den ude på byggepladsen” Fortæller Niels Jakubiak fra Krydsrum Arkitekter og peger på, at processen er yderst produktiv: ”Når elementerne kommer ud til pladsen, tager det faktisk kun 1-2 uger, før der står et færdigt skur – samtidigt er bygherre også glad for, at byggeriet går hurtigt, ikke optager den store plads eller generer andre processer på pladsen.”

Upcycling af byggeaffald Næste Skur Krydsrum Arkitekter

Forudsætningen for realisering
”De store affaldsmængder vi producerer i branchen er et kæmpe problem. Projektet her har et stort potentiale, fordi det nyttiggør og skaber et markedet for materialer, der ellers ville blive smidt ud – i stedet for at have dårlig samvittighed laver vi her noget, som vi alle kan være stolte af.” Siger Niels Jakubiak som peger på en vigtigt forudsætning for realisering af genanvendelsesprojekter: ”Det er helt afgørende, at vi har oplevet en stor velvillighed omkring at samarbejde på tværs af byggebranchen. Vi havde ikke realiseret projektet, hvis nedriverne hos Tscherning og Søndergaard ikke havde leveret materialerne eller det strategiske partnerskab TRUST ikke havde givet os plads på deres skolerenovering”.

Næste Skur-projektet er blevet til i et samarbejde mellem Krydsrum Arkitekter, Enemærke & Petersen, Tscherning, TRUST, CPH ID, Lejerbo og Fremtidens Fundament. Projektet har modtaget 1 mio. kr. i støtte fra Realdania. Du kan læse mere på www.naeste.dk.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Anders Sørensen

Bæredygtighedschef

41 39 31 00

aso@eogp.dk

Upcycle Challenge er afgjort – se vinderprojektet her

Læs mere om Upcycle Challenge

Projektlederen: Sådan får vi mere genbrug på byggepladsen

Få hele historien her

Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Læs mere her