Menu

14. april 2021

Bæredygtighedschefen: Dét her betyder, at hele byggebranchen skal rykke nu

En række nye krav fra regeringen ændrer spillet, når det kommer til bæredygtighed i byggebranchen siger Enemærke & Petersens bæredygtighedschef Anders Strange Sørensen. Han peger her på tre tendenser, der vil spille en afgørende rolle i omstillingen.  

-Vi er kæmpe tilhængere af de her krav – også selvom vi selv har et godt stykke vej igen på bæredygtighedsfronten hos os selv i Enemærke & Petersen.

Sådan fortæller bæredygtighedschef Anders Strange Sørensen om regeringens nye krav om CO2-loft og livscyklusvurderinger indenfor nybyggeri i 2023. De krav er, ligesom et nyt forslag om CO2-afgift fra de økonomiske vismænd, et skridt i en helt nødvendig retning, hvis du spørger Anders Strange Sørensen.


Et paradigmeskifte
– Vi bliver simpelthen nødt til at rykke hårdt på den her dagsorden, fordi vores branche udleder over en tredjedel af alt CO2 i Danmark. De nye krav er et ret vildt skift, vel nærmest et historisk paradigmeskifte. Det betyder, at hele byggebranchen skal rykke på bæredygtighed.
Siger Anders Strange Sørensen, der fortæller, at kravene er i gang med at skabe et vigtigt skred i egne rækker:
– I vores egen organisation skal vi finde ud af, hvordan vi spiller ind i den her dagsorden. Vi skal revidere den måde vi bygger på for at leve op til de her krav. Det skubber virkeligt til den forandringsproces, vi skulle i gang med under alle omstændigheder.


Tre bæredygtige tendenser
Bæredygtighedschefen ser tre tendenser, der kommer til at udvikle sig med raketfart med de nye krav:

Træbyggeri – og genbrug af træ
– Der bliver allerede talt rigtigt meget om at bygge i træ og det vil ikke blive mindre i de næste år. Og derudover er det der performer allerbedst i et CO2-regnskab genbrugte byggematerialer. Derfor er jeg sikker på, at vi vil se mere genbrugt træ og genbrug af andre byggematerialer fra vores store renoveringer

Et system for genbrug af byggematerialer
– I Enemærke & Petersen har vi netop adgang til utroligt mange brugte byggematerialer fra vores renoveringer. Derfor er vi i gang med at etablere et system for genbrugsmaterialer, hvor vi screener vores projekter for de materialer, som har potentiale for genbrug. På den måde kan vi hjælpe bygherre eller os selv med at få genbrugsmaterialer til andre byggesager.

Investering i viden og udvikling
– Hos Enemærke & Petersen sidder Andreas og Lin, som er ErhvervsPhD-studerende og forsker i forskellige aspekter indenfor cirkulært byggeri. Og vi har brug for de her kloge hoveder for at få perspektiv på vores egen praksis. De kan hjælpe os til at skabe nye løsninger, der afhjælper de udfordringer, vi har indenfor ressource- og klimadagsordenen. Og det er ikke kun gjort med den her indsats. Der er et behov for flere store investeringer i forskning og udvikling på området indenfor de næste par år. Her har vi selv fået uundværlig opbakning fra Realdania og Innovationsfonden, som gør, at vi kan kickstarte den her videns indsamling.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Bæredygtighedschefen: Dét her betyder, at hele byggebranchen skal rykke nu

Læs mere her

Nyt DGNB-kriterie kan få flere udsatte ledige i job i byggeriet

Få historien her

Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Læs mere her

Genbrugskonkurrence resulterede i Danmarks smukkeste affaldsskur

Læs mere her