Menu

17. august 2020

Fremtidens byggeledelse Byggeterapi på partnerskabskontoret: ”Vi har opnået en effektivitetsforbedring”

Med en baggrund som coach og terapeut har samarbejdsudvikler Jens Klostergaard hjulpet TRUST-ledelsen med at omsætte kulturforskelle til løsninger, som har øget effektiviteten.

Der bliver grinet, diskuteret og drukket kaffe få meter fra samarbejdsudvikler Jens Klostergaards skrivebord, men det virker ikke til at genere ham. Tværtimod synes Jens Klostergaard, at det er dejligt at se kollegaerne igen.

Jens Klostergaard sidder hverken med næsen dybt begravet i regneark eller byggeplaner. Derimod er hans rolle at få samarbejdet til at fungere optimalt i de strategiske byggepartnerskaber ByK med TRUST og &os. Jens Klostergaard har en baggrund som bygningskonstruktør, coach og psykoterapeut, og han er drevet af at skabe innovative udviklingsprocesser.

 

– Den her organisation kræver en ekstra indsats. Det har ikke været min rolle at få de ansatte til at løbe stærkere, men i stedet at on-boarde medarbejdere og stå i spidsen for den sociale dynamik, siger Jens Klostergaard og fortsætter:

– Kort sagt er mine rolle at sparre med ledelsen og medarbejderne for at hjælpe dem på vej, når tingene ikke fungerer, som de skal.

 

At bede hinanden om at give noget ekstra

Samarbejdsudvikler Jens Klostergaard har især arbejdet med de relationer og dynamikker, der opstår mellem mennesker, så der kan skabes et åbent, trygt og tillidsfuldt arbejdsmiljø:

– I et samarbejde som TRUST kommer vi til at bede hinanden om at give noget, vi ikke normalt giver i byggebranchen. Vi kommer meget tættere på hinanden her, og derfor har det været meget vigtigt at skabe et fundament, hvor de ansatte og ledelsen stoler på hinanden.

 

 

Jens Klostergaards syn på ledelse og udvikling har ifølge partnerskabsdirektør i ByK med TRUST, Kim Thinggaard, været ekstremt brugbar i den konstellation, man har forsøgt at skabe med de strategiske partnerskaber; en uafprøvet tilgang til byggeri, hvor de vanlige rammer er blevet erstattet med storrumskontor uden faste pladser.

 

Særligt dét med at komme tæt på hinanden i en professionel samarbejdsrelation har krævet, at ledelsen har fået en ny forståelse for menneskelige relationer.

– Jeg har lært meget om, hvordan mennesker agerer i et fællesskab. Jeg har fået et godt indblik i det psykologiske spil, der opstår mellem mennesker, og som er vigtigt at forstå i et partnerskab, siger Kim Thinggaard og uddyber:

 

– Jens har været med til at skabe en tryghed. F.eks. har vi i de løbende evalueringer haft mulighed for at spørge ind til det usagte, som måske ikke kommer frem i lyset, før det er for sent, og det er blevet til en konflikt.

 

Bygge-terapi på partnerskabskontoret

Samarbejdet på TRUST-kontoret har aldrig været påvirket af store konflikter. Det skyldes især, at man i opstartsfasen brugte meget tid på at skabe et tillidsbaseret arbejdsmiljø. Netop tilliden og åbenheden har Jens Klostergaard været med til at understøtte ved løbende samtaler – en form for bygge-terapi. Her har han nemlig forsøgt at løse potentielle konflikter i arbejdsrelationerne:

 

– Jeg har kunne trække på de kompetencer, jeg har erhvervet som coach og terapeut. Evnen til at lytte og komme lidt dybere ned i problemstillingerne, end vi normalt har for vane at gøre i byggebranchen, siger Jens Klostergaard og uddyber:

 

– Vi har arbejdet med frygt og adfærd, for det er ikke kun i fx parforhold, det er en udfordring. Det dér med at sætte sig og ned og virkelig forsøge at forstå, hvad der ligger bag en udfordring. Hvor er det, de kommer til at forkludre det lidt? Hvornår er det deres antagelser om andre mennesker ikke holder stik?

 

 

Partnerskabsdirektør Kim Thinggaard mener også selv, at han har udviklet sig ved hjælp af Jens Klostergaards samtaler og hjælp, når det kommer til at skabe tillid frem for mistillid:

– De konflikter, man oplever i sit arbejdsliv, bunder jo ofte i ens eget personlige udgangspunkt. Jeg har arbejdet med ikke at tage det personligt, når der ikke præsteres om aftalt, eller når jeg modtager kritik for eksempel. Jeg har arbejdet med, at alle kan komme videre fra en konflikt med værdighed, siger Kim Thinggaard.

 

Tillid skaber effektivitet

Jens Klostergaard er overbevist om, at TRUST store fokus på samarbejde, tillid og åbenhed også er medvirkende til den store succes, man har skabt med partnerskabet i hjertet af Nørrebro:

– Vi bliver ineffektive og ufleksible, når vi kun er optaget af vores egen position og vores egne interesser. De kan fylde så meget, at vi ikke kan interagere med andre på en hensigtsmæssig måde. Når vi kollektivt kommer væk fra den tilgang, er der tale om en effektivitetsforbedring, og det er dét, vi har opnået med TRUST, siger Jens Klostergaard.

 

Han ser meget positivt på den udvikling, der sker i branchen lige nu. Den har han nemlig ventet på i mere end 20 år:

– Jeg synes, det er rigtig spændende, at flere og flere brancher begynder at arbejde med drømme, behov og frygt. Det er stærke og meget vigtige følelsesmæssige reaktioner at tage fat i med henblik på at blive effektive og skabe tryghed. Det er psykologiske tryghed, der er grundlaget for, at vi kan løse de konflikter, vi nu engang har. Tillid er hele fundamentet for, at vi bliver i stand til at skabe noget sammen.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Det strategiske partnerskab TRUST følges tæt af byggeforsker

Læs mere her

Team LIVA vinder Civicas strategiske partnerskab

Få historien her

Det strategiske partnerskab ByK & TRUST har afleveret sit hidtil mest komplekse skolebyggeri 

Få historien her

Byggetemauge skal få flere elever til at vælge håndværksfaget

Få historien her

Vi leder efter folk, der kan dét her – for det giver resultater på bundlinjen

Læs mere her