Menu

16. marts 2020

Byggetemauge skal få flere elever til at vælge håndværksfaget

Skoleprojektet Kloge Hænder skal få flere elever til at overveje en karriere i byggeriet. Derfor blev danskbøgerne udskiftet med værktøj, da Enemærke & Petersen overtog undervisningen på Skolen På Amagerbro.

Midt i den grå skolegård står Aleyna på 14 år i en hvid heldragt og maler et træ i en påskegul farve. Oven på den gule farve har hun med en tynd streg fremmanet sorte, snørklede cirkler og små trekanter i en rød farve for at give træet et ”kreativt look”.

– Det har været megasjovt. Normalt maler vi ikke så meget, fordi vi ikke har billedkunst, men det er dejligt at lave noget kreativt, siger Aleyna og kigger fnisende på sin veninde Blanka, der færdiggør hendes sætning:

– Vi er blevet mere kreative, og vi har udviklet os rigtig meget, synes jeg. Vi tænker meget på, hvilke farver vi bruger, siger Blanka på 13 år.

Børn kan redde branchen

Blanka og Aleyna går i 7. klasse på Skolen På Amagerbro i København, og her har de for en stund udskiftet iPads  med malerbøtter og vaterpas. Deres skole er nemlig en del af projektet Kloge Hænder, der skal give elever en smagsprøve på, hvad det vil sige at tage en erhvervsuddannelse.

Kloge Hænder er indtil videre gennemført på fire folkeskoler og løber frem til sommeren 2020. Ideen bag projektet er, at skoleelever deltager i en håndværksmæssig forskønnelse af deres skole i 1-2 uger, hvor det kreative håndværk kobles til en række eksisterende læringsmål.

 

Projektet er et samarbejde mellem Enemærke & Petersen og Jyske Bank, og det overordnede mål er at imødekomme byggebranchens store mangel på arbejdskraft i fremtiden:

– Vi bliver nødt til at lave noget larm for vores fag. Vi har opgørelser, der forudser, at der vil mangle mere end 70.000 med en erhvervsfaglig uddannelse inden for bl.a. tømrer – og elektrikerfaget. Vi skal have børn, forældre og undervisere til at se potentialet i byggeriet, siger Anders Sørensen, der er forretningsudvikler i Enemærke & Petersen og tovholder på projektet.

Anders Sørensen mener, at Kloge Hænder illustrerer byggebranchens potentiale på en kreativ måde, så både elever, folkeskolelærere og forældre får øjnene op for erhvervsuddannelserne:

– Byggeri er meget mere end at slå med en hammer. Det er fx også at beregne, koordinere og kommunikere. Det gør vi med projektet en aktiv indsats for at fortælle, siger Anders Sørensen.

Kloge Hænder

Kedelig matematik bliver sjovt

Den udlægning er skoleeleven Ghazal på 13 år enig i. Hun har nemlig været godt tilfreds med at udskifte det stilsiddende skolearbejde med mere bevægelse:

– Normalt kan jeg ikke lide matematik! Selvom dét at være elektriker også har noget med matematik at gøre, så er det sjov matematik. Det er ikke sådan svær matematik, fordi jeg har brugt det som elektriker, imens jeg har brugt mine hænder, forklarer Ghazal, der er ved at lægge sidste hånd på en række el-installationer i atriumgården.

Kloge Hænder

Imens flere af hendes klassekammerater er afklaret med, om de skal gå den boglige- eller håndværksmæssige vej, er Ghazal ikke helt sikker på, hvad livet efter folkeskolen skal bringe:

– Jeg ved ikke, hvad jeg skal være endnu. Men nu skal jeg tænke over det, for jeg synes, det her projekt har været rigtig sjovt.

Også i skolegården blandt de nymalede træer har Blanka svært ved at beslutte sig for, om gymnasiet er den rigtige vej for hende:

– Jeg vil slet ikke i gymnasiet, men jeg tror, jeg bliver nødt til det. Det forventer mine forældre. De mener, der er flere muligheder. Men jeg orker ikke mere skole, siger Blanka.

Kloge Hænder

Fakta om projektet
Projektet Kloge Hænder er støttet af Realdania.

Kloge Hænder løber frem til sommeren 2020 og afsluttes efter planen på Bildstrup Efterskole på Mors. Resultaterne fra de gennemførte skoleprojekter vil blive evalueret af elever og lærere på skolerne, og herefter nedfældet i en rapport.

Rapporten vil indeholde en række anbefalinger, så erfaringerne fra projektet kan udvikles til en guide om, hvordan man fremadrettet kan understøtte erhvervsuddannelserne i folkeskolen. 

De langsigtede mål for Kloge Hænder:

  • Flere unge skal få lyst til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse – også fagligt stærke unge
  • At flere unge med boglige eller sociale udfordringer gennemfører en uddannelse og får en plads i de brancher, der har brug for dem
  • At håndværksfagenes status generelt øges i samfundet

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Anders Sørensen

Forretningsudvikler

+45 41 39 31 00

aso@eogp.dk

Byggetemauge skal få flere elever til at vælge håndværksfaget

Læs mere her

Sådan blev Vigerslev Allé Skole et skoleeksempel

Få historien her

Sådan eliminerede TRUST risici under renoveringen af Holberg Skolen

Få historien her

Det strategiske partnerskab ByK & TRUST har afleveret sit hidtil mest komplekse skolebyggeri 

Få historien her

Enemærke & Petersen vinder Københavns Kommunes milliardudbud

Få historien her