Menu

28. februar 2019

Susanne blev håndværker: Den bedste beslutning jeg nogensinde har taget

Susanne Andersen er universitetsuddannet og har tidligere undervist i spansk i gymnasiet og dansk til flygtninge. I 2005 skiftede hun spor og er i dag maler hos Enemærke & Petersen – og for hende er det en fordel at være kvinde i byggebranchen.

Lige nu er det hotteste tema i byggebranchen at få flere kvinder ind i de traditionelle mandejobs – også pga. manglen på arbejdskraft. Hos Enemærke & Petersen er vi nysgerrige på, hvordan vi får flere kvinder ind i branchen. Derfor mødtes vores kommunikationsansvarlige Anne med vores maler Susanne til en snak om at komme ind i et håndværksfag i en moden alder og hvordan det at være kvinde kan være en fordel som maler.

Kvinder i byggebranchen
Der bliver talt meget om at få flere kvinder i byggebranchen – hvordan ville du anbefale jobbet som håndværker til en anden kvinde?

Det er så tilfredsstillende at være håndværker, fordi det er konkret – du kan så tydeligt se et resultat af dit arbejde. Det føles godt at kunne et håndværk. Og så får du faktisk en ret ok løn, hvis du kommer ind de rigtige steder, kan du tjene gode penge.

Jeg har en kæmpe fordel som kvinde, når jeg skal ind i et privat hjem og udføre en maleropgave. For folk er ikke bange for at lukke mig ind, fordi jeg er lille og kvinde. Jeg oplever også, at jeg bliver sendt ud som ”brandslukker” til de mere udfordrende kunder, fordi jeg er omhyggelig og bruger tid på den menneskelige dimension og inddrager dem i min opgaveløsning.

Jeg har ikke haft nogle dårlige oplevelser som kvinde i et mandefag, men nu var jeg selvfølgelig også en moden 41-årig og ikke 17, da jeg startede i lære.


Du har en bachelorgrad i spansk fra universitetet og du har tidligere undervist i gymnasiet og undervist flygtninge og indvandrere i dansk – hvordan endte du i malerfaget?

Jeg har haft det sjovt som lærer, men jeg har også fire børn og et nedlagt landbrug og arbejdet fyldte meget. Da jeg havde undervist flygtninge i 10 år havde vi en pædagogisk dag på en teknisk skole, hvor vi bl.a. skulle male. Så sad jeg der og blandede farver og det gik op for mig, hvor meget jeg nød det. Og så tænkte jeg: Måske jeg skulle tage grundforløbet på maleruddannelsen. Den idé voksede i mig og så tænkte jeg: Jeg skal da tage hele maleruddannelsen! Jeg kan lige høre, hvordan kæberne faldt, da jeg fortalte om mit valg. Men det er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget.

Malerfaget er langt mere frit end den akademiske verden. Jeg skal forholde mig til materialet og det er dejligt. Problemerne er ikke uoverskuelige og faget er uproblematisk rent følelsesmæssigt. Når jeg har fri, behøver jeg ikke tænke mere over mit arbejde.

Da jeg startede i malerfaget skulle jeg bruge noget tid på at finde mig selv – for jeg er jo en mærkelig fisk. Og det er ikke pga. mit køn, men fordi jeg kommer fra en anden måde at se verden på. Jeg kan f.eks. godt se tingene fra arbejdsgivers vinkel, ligesom jeg se det fra den ansattes vinkel. Jeg er ikke så fokuseret på penge og har skulle finde ud af, om jeg passer ind i faget. Men i sådan et firma som dette, er det fint at være mig. Her har man fælles kulturdage og den slags sker ikke i et lille malerfirma. Det betyder noget for mig at været en del af noget og at firmaet har nogle ordentlige værdier.

 Kvinder i byggeriet Enemærke & Petersen
Kan du bruge din fortid som lærer i arbejdet som maler?
Jeg bruger min erfaring som lærer hver eneste dag. Jeg går meget op i kommunikation og at skabe en forbindelse til kunden. Forventningsafstemning er vigtigt og jeg sørger for at inddrage kunden i processen og fortælle, hvad jeg gør undervejs – det får arbejdet til at glide bedre.

Jeg tænker meget over, at jeg træder ind på folks enemærker og hvordan ville jeg selv ville have det, hvis nogen skulle ind i mit hjem. Så jeg prøver at tilpasse mig, for jeg kommer alle slags steder i mit job: Fra strandvejsvillaen til bryderklubben ude på Christianshavn. Og det er både dybt sjovt og udfordrende.

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Gamze er byggeleder: ”Jeg hiver jo altså selv fat i bajonetsaven og tager de mursten ud”

Læs mere her

Shirin er i praktik som byggeleder: ”Byggebranchen kommunikerer altså mest til mænd”

Få historien her

Inas har 10 års erfaring med beboerdialog: ”Vi må ikke male renoveringen lyserød”

Læs historien her