Menu

22. november 2017

Det Bedste Boligsociale Projekt i 2017 fik 24 unge beboere i arbejde

AL2Boligs boligsociale team fik sammen med Enemærke & Petersen 24 unge arbejdsløse beboere i arbejde undervejs i renoveringen af Langkærparken i Aarhus – i fredags løb ”JobFirst”-projektet med Almene Fagpriser 2017’s pris for bedste boligsociale projekt.

Under renoveringen af det udsatte boligområde Langkærparken i Aarhus indgik bygherre Al2Bolig, Jobcenter Aarhus og Enemærke & Petersen det ambitiøse JobFirst-samarbejde. Her kom 24 unge arbejdsløse beboere i arbejde hos Enemærke & Petersen og underleverandører på renoveringen af deres eget boligområde. I dag er 13 af de unge stadig i arbejde eller under uddannelse til håndværkere. JobFirst-samarbejdet modtog i fredags prisen for Bedste Boligsociale Projekt til den første uddeling af Almene Fagpriser 2017.

Udnyttede renoveringen til at gøre en forskel
For Palle Glæsborg Nielsen, som var Enemærke & Petersens byggeleder på Langkærparken og ansvarlig for de unges ansættelse, er prisen en vigtig anerkendelse:
”Prisen sætter jo spot på, hvor stor en social forskel, vi kan gøre i et udsat boligområde. Når offentlige bygherrer, jobcentret og entreprenøren sætter sig sammen, kan vi udnytte en renovering til langt mere end kun at forbedre de fysiske rammer.” Fortæller Palle Glæsborg Nielsen.

En ny metode til at få unge i arbejde
Hos bygherren Al2Bolig er der også stor begejstring for anerkendelsen af den sociale indsats:
”Der er i forbindelse med renoveringer en arbejdsplads lige udenfor husdøren. Vi spilder en oplagt chance, hvis ikke vi benytter os af dette til at hjælpe de unge, som er faldet helt udenfor uddannelse og arbejdsmarkedet. Der er med JobFirst udviklet en metode til at hjælpe unge ind på arbejdsmarkedet, som vi også fremover bruger i samarbejdet med lokale virksomheder. Det kræver et tæt samarbejde mellem den boligsociale indsats, jobcenteret og de involverede virksomheder.”
Siger Jan Houborg Andersen, leder af den boligsociale indsats i Langkærparken.

De unge fik smag for håndværket
I Langkærparken blev mange af de unge i første omgang ansat som pladsmænd. Her oplevede de dagligdagen på en byggeplads og fik ofte smag for et bestemt håndværk og skiftede herefter til andre stillinger på byggepladsen. Senere begyndte mange af de unge uddannelsesforløb og fik læreplads indenfor et håndværksfag. For andre blev det et afklaringsforløb hen imod en helt anden type beskæftigelse.

Hærværksudgifter faldt drastisk
De unge beboeres ansættelser på renoveringen gav også et særligt ejerskab, som fik en anden positiv effekt: Udgifterne til hærværksreparationer på Langkærparken er gået fra en halv million ved renoveringens start, til knap en fjerdedel i de år renoveringen har været undervejs. Og Enemærke & Petersen har hverken oplevet indbrud eller byggepladstyverier undervejs.

Almene Fagpriser er en ny prisuddeling, som hylder de bedste projekter indenfor den almene boligsektor. Priserne uddeles under Almene Boligdage-konferencen i Aarhus. De unge som er kommet i arbejde i løbet af JobFirst-projektet på Langkærparken er kommet i arbejde hos Al2bolig, Enemærke & Petersen, Ribe VVS, Buus Anlægsgartner, Virklund Installationsforretning, Murer og Entreprenørfirma Ole Sommer, Nielsen Erhverv, TS Tømrer og CC Fliser.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

“Jeg er husmor her i skurbyen”

Læs mere her

“Håndværkerne har været gode til at småsnakke – og det betyder meget for de ældre”

Læs mere her

“Min vigtigste opgave har været at hjælpe beboerne”

Læs mere her

“Vi viste tillid ved at give dem nøglerne til skurvognen”

Læs mere her