Menu

“Vi viste tillid ved at give dem nøglerne til skurvognen”

Frank Mortensen er projektleder med ansvar for renovering af Rosenhøj’s boligblokke – og for den indsats, der fik 43 unge arbejdsløse beboere i beskæftigelse hos virksomhederne på byggepladsen.

Renoveringen af Rosenhøj-områdets 27 boligblokke lakker mod enden. I tre år har håndværkere og gravemaskiner været en del af hverdagslivet i Aarhus-forstaden – vi har sat en række af menneskene fra Rosenhøj stævne for at blive klogere på de menneskelige facetter af en omfattende renovering.

Frank Mortensen – projektleder i Enemærke & Petersen

”Når vi har ansat de unge, har vi en særlig introproces, hvor vi lægger meget vægt på at skabe tillid. Det betyder, at vi giver dem ansvar hurtigt i processen. For eksempel ved at give dem nøglerne til skurvognene på byggepladsen. De skal mærke, at vi er afhængige af dem. Vi gør meget ud af, at fortælle dem, at alle led i kæden er lige vigtige. I Enemærke & Petersen siger vi altid ”Kun sammen kan vi gøre tingene alene” og det er en sætning de unge kan, når de går herfra.

Vi har snakket rigtigt meget med de unge undervejs om hvad de er gode til og hvilket job de kan se sig selv i om 20 år – for det er vigtigt, at man har et job, man er glad for.

Vi har haft både succes og fiasko med beskæftigelsesindsatsen. Vi har set unge, der har gennemgået en udvikling og blevet modnet – gjort grydeklar til at blive serveret for samfundet og arbejdsmarkedet. I dag har vi bl.a. unge, der efterfølgende er kommet i lære som VVS’ere og som blikkenslagere. Der var en enkelt lærling som vi måtte sige farvel til, fordi han ikke kunne finde sig til rette og jeg har det sådan, at det er én for meget.

Da vi skulle have de unge i arbejde på byggepladsen på Rosenhøj var Annette og Maria fra BygOp en fantastisk god støtte for os. BygOp er et tilbud, som sørger for at skabe jobs til beboere fra udsatte boligområder og de har et kæmpe netværk i området. Nogen gange har det været lidt svært at forstå de unges handlinger, men Annette og Maria er sindssygt gode til at være en slags kultur- og arbejdsmæssige oversættere.

Min kone har i løbet af vores liv sammen givet mig nogle gode råd om mennesker, som jeg altid følger. Lad mig fortælle dig en historie: Tilbage i min ungdom da jeg lige havde fået mit første byggelederjob kørte min kone og jeg ud til byggepladsen på en søndag. Jeg ville nok gerne blære mig lidt og vise min kone renoveringen. Da vi kom derud, er det første, jeg ser nogle knægte fra området, der hopper rundt i den isolering, vi skulle bruge til at bygge med. Jeg stoppede bilen, smøgede ærmerne op og var helt klar til at fortælle dem et og andet. Så siger min kone: ”Frank, i stedet for det der, skal vi så ikke lige køre ned og købe en kasse isvafler og snakke med de unger”. Det gjorde vi og derefter havde vi aldrig nogen problemer på den byggeplads igen. Min erfaring herfra har jeg brugt igen og igen siden den dag.”


43 arbejdsløse beboere kom i beskæftigelse under renoveringen af Rosenhøj – Enemærke & Petersen havde 14 unge ansat og af dem er 9 i dag i uddannelse eller fast job. Beskæftigelsesindsatsen på Rosenhøj er blevet til i et omfattende samarbejde, hvor Boligforeningen Århus Omegn og beskæftigelsestilbuddet BygOp har haft en helt central rolle.  Her udover har følgende virksomheder også haft unge ansat: Wicotec Kirkebjerg, Enkon Blikkenslagerfirmaet Steffen Petersen, VO Tag, Aarsleff, Faurlund Anlægsgartner m.fl.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

“Jeg er husmor her i skurbyen”

Læs mere her

“Håndværkerne har været gode til at småsnakke – og det betyder meget for de ældre”

Læs mere her

“Det har vist været min rolle at overbevise folk om, at det her bliver godt”

Læs mere her