Menu

19. august 2020

Præfabrikation forlænger håndværkeres tid på arbejdsmarkedet

Ved at forproducere elementer på en byggefabrik undgår håndværkerne i Enemærke & Petersen mange arbejdsskader pga. hårdt, fysisk arbejde. “Det har gjort vores tunge arbejde meget lettere,” siger blikkenslager Thomas Foster.

Præfabrikation

Et forkert løft, gentagende bevægelser og hårdt fysisk arbejde kan for mange håndværkere gå hen og udvikle sig til en arbejdsskade – men smarte løsninger med præfabrikation har vist sig at være en god måde at undgå sygedage og for meget slid på kroppen.

På Enemærke & Petersens byggefabrik Smedeland i Glostrup producerer håndværkerne bl.a. facader, karnapper og tagkassetter til byggesager, så arbejdsprocessen på byggepladsen begrænses til montage af elementerne. Med Smedeland har man ifølge håndværksmester Bjarne Jensen formået at højne håndværkernes arbejdsmiljø. Det skyldes, at man i højere grad undgår overbelastning af håndværkerne:

– Når vi befinder os på Smedeland, kan vi få hjælp af fx kraner og kroge. Vi undergår den overbelastning, der ofte sker på byggepladserne, fordi håndværkerne slipper for at bevæge sig op og ned ad stilladser. Det minimerer det hårde slid på arme, ryg og ben, fordi vi springer en række opslidende led over ved at præfabrikere vores byggeelementer, siger Bjarne Jensen.


Fri for riv og rusk

På det 6000 m2 store Smedeland kan håndværkerne samtidig gå tørskoet rundt, og ifølge Bjarne Jensen kan det, at håndværkerne skærmes fra riv og rusk en kold novemberdag også være med til at skabe bedre arbejdsforhold for håndværkerne:

– Vores håndværkere arbejder inden for i vores store haller, og det gør, at de ikke er påvirket af regn, slud og vind. Det gør også en forskel. I stedet går de rundt i overdækkede haller med ventilation, siger Bjarne Jensen.

Håndværksmesteren understreger dog, at håndværkerne ikke helt kan undgå fysisk arbejde på Smedeland, da det er en del af faget.

En del af løsningen på nedslidning i branchen

Ifølge Peder Johansen, der er direktør for kunder og marked i Enemærke & Petersen, er Smedeland et godt eksempel på, hvordan man kan udvikle branchen, så den slider mindre på håndværkernes krop:

– Det er ikke løsningen på alle vores problemer, men Smedeland er et godt eksempel på det potentiale bl.a. byggeriet har for at tænke nye løsninger. Vi ønsker som virksomhed, at vores ansatte har et godt arbejdsliv og har lyst til at blive på vores arbejdsplads så længe, som det er muligt.

En af de håndværkere, der til dagligt arbejder med at producere præfab er blikkenslager Thomas Foster. Han mener arbejdsgangen både understøtter arbejdsglæden og det fysiske velvære:

– Jeg er 46 år, og jeg bliver jo ikke yngre. Jeg har ikke skavanker endnu, og jeg har arbejdet på Smedeland i snart 15 år. Modsat kan jeg se, at mange mine kollegaer på andre arbejdspladser har ondt i ryggen. Arbejdsstillinger er utrolig vigtige for os, og præ-fab har gjort vores tunge arbejde meget lettere. Det synes jeg er super, siger Thomas Foster og uddyber:

– Vi står i nogle gode arbejdsstillinger, i forhold til hvad vi normalt ville gøre på en byggeplads. Normalt ville vi fx sidde ude på kvisten på et tag eller rende rundt ud på lægderne. På Smedeland med præfabrikation benytter vi et rulleslag, hvor jeg selv kan indstille højden og køre rundt om det, vi nu bygger. Lige nu er det elevatorskakte. Det er jo genialt, siger Thomas Foster.


Fagligheder smelter sammen

Ud over færre arbejdsskader har Smedeland med værksteder og produktionshaller også skabt nye rammer for håndværksfagene. Blikkenslager Thomas Foster mener, at byggefabrikken har givet ham mulighed for at spare med kollegaer fra forskellige faggrupper, fordi de arbejder under samme tag:

– Vi finder løsninger sammen. Vi har en tømrer i nærheden, der kan hjælpe på vej. Vi er her for at hjælpe hinanden, og så handler det også om at blive fagligt udfordret. Vi bliver taget med på råd, og så følger man der er brug for én. Det elsker jeg, siger han.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Præfrabrikerede elevatorskakte i Højstrupparken, Odense
Se videoen

Privat: Idéen om et lille værksted blev til en stor byggefabrik

Læs mere her

Enemærke & Petersen fik aha-oplevelse – og sparede 1 mio. kr

Få historien her

Danmarks smukkeste affaldsskur har fået vokseværk

Få historien her

Præfabrikation sætter fuld fart på nybyggeriet i Rosenhøj 

Få historien her

Byggefabrikken er hjørnestenen i vores renoveringskoncept

Få historien her