Har du sagt renovering, behøver du ikke nødvendigvis at sige byggesjusk og konflikter. Det har Byggepartnerskabet &os sat sig for at bevise, og i første omgang bliver det med totalrenoveringen af 64 lejemål i den københavnske forstad Ballerup.
Pernille Egelund Johansen, der seniorprojektleder i KAB, har gjort sig de første erfaringer:
– De byggetekniske afklaringer sker fuldstændig smertefrit her. Det kan jeg se. Entreprenør og rådgiver taler om detaljerne, og løser det sammen. De behøver ikke at parlamentere i lang tid og sætte byggeprocessen i stå, når der er det mindste problem, siger Pernille Egelund Johansen.
Partnerskabet blev dannet i april 2019 af KAB, som udbyder flere byggesager i et stort rammeudbud. Målet er at parterne i fællesskab skal skabe en bedre byggeproces gennem samarbejde og dialog.
En usædvanlig byggesag
Byggesagen i Ballerup er ikke helt almindelig. Renoveringen af de i alt fire boligblokke i boligafdelingen Ellebo blev oprindeligt sat i gang i 2017, men økonomien kuldsejlede, da det viste sig at være alvorlige byggetekniske fejl i fundamenterne i to af blokkene, så de stod til nedrivning.
I stedet blev kun én boligblok renoveret efter de oprindelige planer, og processen har mildest talt været opslidende for beboerne.
– Vi stod i en helt usædvanlig situation, hvor vi havde hævet aftalerne med byggeriets parter og manglede nogen til at udføre den sidste blok, siger Pernille Egelund Johansen.
Derfor faldt valget på Byggepartnerskabet &os. Det forklarer Inge Støvring Petersen, der er formand for Ballerup Ejendomsselskab.
– Det betød, at vi sparede tid og omkostninger. Vi ville jo gerne hurtigt i gang med at renovere den sidste blok, og med partnerskabet slap vi for at genudbyde sagen. Vi har tillid til, at det er et godt valg for selskabet.
Seniorprojektchef: Vi skal bevise, at vi kan
Byggepartnerskabet &os har med sagen i Ellebo fået en opgave med udfordringer. Det forklarer Michael Vigh, der er seniorprojektchef i Byggepartnerskabet &os.
– Dels er budgettet noget lavere end for den første blok, som blev renoveret. Dels skal vi forsøge at give beboerne en god oplevelse. De tror ikke, at man kan bygge fornuftigt ved fx at overholde en tidsplan og sørge for ordentlige forhold. Det skal vi prøve at bevise, at man kan, siger Michael Vigh.
Økonomi, tidsplan og kvalitet
Partnerskabsmodellen har en række fordele ved, at entreprenøren bl.a. er mere tilstedeværende, inden byggeriet går i gang. Det har betydning for selve byggeprocessen.
– Nøgleordene er samarbejde og tillid. Som entreprenør er vi med på beboermøderne og præsenterer projektet sammen med rådgiverne og projektlederen. Det betyder, at vi får et større ansvar, når vi selv har lovet beboerne noget. Det samme ejerskab skaber vi hos underentreprenørerne. De er selv med til at projektere og får, ved at deltage i processen, en større ansvarsfølelse for projektet, siger Michael Vigh.
Byggeprojekternes magiske ligning er at holde rammerne for økonomi, tidsplan og kvalitet. Seniorprojektleder i KAB, Pernille Egelund Johansen, mener, at byggepartnerskabet kan levere på alle punkter:
– Jeg føler mig tryg ved, at økonomien og tidsplanen kommer til at holde, og vi får den aftalte kvalitet.
Fotograf: Lars Bertelsen
Skriv dig op til vores nyhedsbrev her
Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden