Menu

Markedsdirektøren: Social dumping foregår i vores egen baghave, men hvor er løsningerne?

Vi skal som entreprenør tage ansvar for, at der ikke sker social dumping for næsen af os. Men bygherren har også et ansvar for, at vi kommer social dumping til livs i byggebranchen.

I finansloven fra 2019 blev der afsat 241 millioner kroner til at bekæmpe social dumping, hvilket er en stigning fra 158 til 241 millioner kroner.

Med andre ord er der skærpet fokus fra myndighedernes side af på social dumping, men staten kan ikke bekæmpe det stigende problem alene. Samtidig går jungletrommerne til overenskomstforhandlingerne; De varsler om, at social dumping spiller en vigtig – og måske afgørende rolle – i OK2020.

Vi skal skal have 100 % dansk kvalitet

Vi må som branche kigge indad og overveje, hvad vi selv kan gøre for at skabe bedre forhold for vores byggefolk. Det er ikke nok kun at nikke anerkendende, når staten øger indsatsens mod underbetalt arbejdskraft.

Social dumping foregår i vores egen baghave, og derfor er vi nødt til at sætte handling bag de gode intentioner og gøre noget for at komme problemerne til livs. Når vi arbejder på dansk jord, skal vilkårene også være af 100 % dansk kvalitet.

Bygherren må også stille krav

Vi, de udførende, har et ansvar – og vi skal tage et ansvar. Samtidig opfordrer vi bygherren til at stille krav, når opgaverne går i udbud og er i udførsel.

Vi ser gerne, at bygherrerne også ser på, hvad de enkelte virksomheder gør for at sikre fair og ordentlige arbejdsforhold på pladserne, så vi sammen kan skabe en bedre branche med gode forhold.

Et entydigt fokus på pris betyder desværre nogle gange, at det er entreprenøren med den mest lemfældige indstilling til social dumping og arbejdsmiljø, der løber med opgaven.

Vi må lade os inspirere af fagforeningernes kamp

I Enemærke & Petersen byder vi alle former for arbejdskraft velkommen- også udenlandsk – så længe det foregår under ordnede danske forhold. Vi bruger samtidig mange ressourcer på at sørge for, at aktivere socialt udsatte, arbejdsløse og lærlinge, som vi anser som en vigtig ressource på vores marked – men det kræver en særlig indsats fra os som entreprenør.

Med det sagt er det ekstremt vigtigt, at vi løfter i flok. Det er et stort problem, at nogle aktører i byggebranchen går mere op i pris og import af billig arbejdskraft, end at ansætte lærlinge eller arbejdsløse danskere.

Regler, der forpligter

Vi skal sammen sørge for, at der er en god balance i måden vi hyrer og fyrer folk på. Vi skal som branche sørge for at sikre kvalificeret arbejdskraft – om den er udenlandsk eller ej – men vi skal også skabe en bæredygtig og holdbar løsning i vores branche.

Det skal vi gøre sammen.  Vi skal lave regler og skabe gode arbejdsnormer, der forpligter os til hinanden, så vi kan løfte i flok. Ligesom fagforeninger står sammen i kampen for deres medlemmer, må vi som byggebranche også stå sammen om vores ansatte.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Peder Johansen

Direktør for kunder, marked og forretningsudvikling

+45 91 37 67 08

pej@eogp.dk