Menu

Markedsdirektøren: Pak knytnæverne væk og integrer jer!

Byggebranchen parter har en grim vane med at fare i flæsket på hinanden – men vi er ikke alene om den hårde tone. Jeg tror på, at vi kan finde frem til fredelige løsninger, men det kræver vilje og omlægning af vores arbejdsformer.

Byggebranchen er kendt for sine mange konflikter og parternes slagsmål om, hvordan skyld, risici og økonomi skal fordeles. En kilde til konflikterne ligger uden tvivl i de etablerede entrepriseformer og modeller, der ikke understøtter den koordinering og det samarbejde, som en kompleks byggeopgave kræver.

De juridiske knytnæver er fremme

Vi er ikke alene om at have problemer med at integrere os til gavn for samarbejdet. Min løbemakker, der arbejder i en IT-virksomhed, udstøder for tiden dybe suk på vores ture gennem landskabet. Han leder et projekt, hvor samarbejdspartnerne  ikke kan finde ud af at tale sammen. Det betyder, at konflikterne spidser til.

De juridiske knytnæver er fremme og blame-gamet er i gang. Alligevel forklarer han, at trusler om advokater ikke er det værste. Det er tværtimod den voksende desillusion blandt projektdeltagerne. Forudsætningerne er bristet, konfliktniveauet stiger, og arbejdsglæden daler.

Direktør for marked, kunder og forretning, Peder Johansen, kalder på mere samarbejde i byggebranchen

På en dårlig dag er vi ikke meget bedre selv

Når tingene bliver komplicerede og overvældende, burde svaret være mere fokus på dialog og samarbejde, men ofte bliver svaret paradoksalt nok det modsatte – nemlig desintegration og yderligere opsplitning. Det ser vi også alt for tit i byggebranchen.

Vi prøver at slukke ildebrande med en vandslange. Holder på hver sit og søger at løse opgaverne i hvert vores rum. Der kommer pres på systemet og på de projektmedarbejderne og håndværkere, der har den utaknemmelige opgave med at få styr på opgaven.

Arbejdere, integrer jer!

Gudskelov er der og også gode dage, hvor fagligheder går sammen, og vi får integreret viden og skabt gode løsninger – sammen.  Og for at spæde til optimismen, så kom der i 2019 en række udbud, hvor begreberne ”integreret byggeri” eller ”integreret samarbejde” indgik som en del af ønsker og krav bydende.

Slår man op i ordbogen, så betyder integration ”den proces, der forener adskilte enheder og skaber en større helhed”. Med den definition giver det god mening, at ordet integration optræder hyppigere i faglige sammenhænge i byggebranchen, så integration af viden, værdikæde, organisation og processer taler sammen.

Lys for enden af tunnellen

I 2019 kom der også flere strategiske partnerskaber i udbud baseret på et tillidsbaseret fundament – og flere er på vej. Så måske bliver det nye årti et stærkt modningsårti for projektverdenen til gavn for vækst og byggebranchen – og ikke mindst arbejdsglæden hos medarbejderne.

I gamle dage lød parolen for at skabe bedre arbejdsvilkår ”proletarer i alle lande – foren jer!”. I en moderne form kunne det lyde ”arbejdere – integrer jer!”, for formår vi at organisere os bedre i samarbejde og med fælles mål i projekterne, er jeg også sikker på, at vi får et mere tilfredsstillende arbejdsliv med mere ro på.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden