Succesen på Langkærparken
På Langkærparken havde vi 23 arbejdsløse beboere i beskæftigelse på byggepladsen henover de 4 år, vi renoverede – i dag er 13 af dem stadig i job eller under uddannelse til håndværkere. Og vi mangler jo folk i byggeriet. Så det er jo en win-win situation, når det lykkedes.
Det kræver en større byggesag
En byggesag skal helst have en kontraktsum på 200 mio. kr. før man for alvor kan lave en større beskæftigelsesindsats. Den skal nemlig køre over nogle år, ellers kan man ikke få de virksomheder, der er knyttet til byggeriet med på idéen.
Sikre en gensidig afhængighed
Over de år byggesagen kører oplever vi, at vi og de andre virksomheder og den jobsøgende bliver afhængige af hinanden. Når jeg skal ”sælge” en jobsøgende til en af vores underentreprenører, plejer jeg at sige, at vi betaler de første 14 dage og på den måde får vi dem ind, så de når at blive afhængige af hinanden. Det ender ofte med, at den jobsøgende kommer i lære i virksomheden. For nylig blev vores pladsmand Tobias, som vi har ansat her, syg i en uge og der kunne vi se, at vi allerede er afhængige af ham – vi måtte faktisk hyre to mand ind for at klare hans arbejde. Vi kan kun, når Tobias også er her.
Opbyg en fortrolighed
Det tager ca. 4 måneder, før en ung arbejdsløs er inde i rytmen. I de første måneder handler det også om lære at møde på arbejde og passe det. Her er faste regler og man kan ikke altid lige smutte og gå til tandlægen kl 12.00 – det tager lidt tid at vænne sig til. Det er vigtigt for mig, at de ved at det altid kan komme og snakke med mig, hvis de har brug for det. At vi opbygger en fortrolighed, så de kommer til mig, hvis de har brug for hjælp. Vi gør også meget for at mobilisere sjakket på pladsen, så de tager godt hånd om de nye og er en del af indsatsen.
Der skal være højt til loftet i virksomheden
Det sociale entreprenørskab kræver også, at der er højt til loftet i virksomheden. Her i Enemærke & Petersen vil man gerne have de unge ind. Her er kulturen, at der er vores opgave, når vi er en del af samfundet at hjælpe de lidt mere skæve personligheder på vej.
Lysten skal drive værket
Tidligere havde jeg mit eget byggefirma og 45 ansatte. I dag er jeg 62 år og har ingen direktør i maven. Jeg har lyst til at drive de her sociale indsatser og det skal være lysten der driver værket, for vi skal jo stadig bygge herude og der skal være en balance. Men de her indsatser ligger nok naturligt for mig – jeg har altid haft lærlinge og to år før jeg kom til Enemærke & Petersen, var jeg ansat i Favrskov Kommune og arbejdede med unge udsatte.
Hærværksafgifter faldt drastisk
Du skal have hjertet med, hvis du både vil bygge og have en sideløbende beskæftigelsesindsats – for det er svært at måle økonomien i det i det daglige. Men da vi ansatte de 23 arbejdsløse beboere på Langkærparken oplevede vi bl.a., at boligforeningens hærværksafgifter faldt drastisk fra tidligere at have været en halv mio. kroner om året. For nu var vores unge ansatte involveret i udviklingen af deres boligområde og var positive ambassadører, der ikke ville se deres arbejde ødelagt.
Tilfredsstillelse i at se de unge udvikle sig
Det er rart at se hvordan de unge udvikler sig, mens de er her. Tobias kommer på arbejde hver dag og er glad og vellidt. Han drømmer om at få sin egen bil og at være en del af samfundet. Og jeg kan se, at Zobair bliver den dygtigste lærling på hans årgang.
Læs historien om afghanske Zobair her: Hvis jeg bliver rigtigt god til dansk, vil jeg læse til bygningskonstruktør
Enemærke & Petersen har siden interviewet fastansat Tobias og har som en del af beskæftigelsesindsatsen antaget yderligere en tømrerlærling og en pladsmand på Fruehøjgaard-renoveringen i samarbejde med Herning Kommune.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev her
Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden