Det udskældte Niels Bohr-byggeri trækker endnu en gang tunge, landsdækkende overskrifter i Danmark. Og med et efterfølgende skumsprøjt af blame-game og krav om nogens hoved på et sølvfad; Alt for mange hurtige forklaringer og hurtige løsninger.
Enkelte ser endog muligheder i ulykken – og således bragte Licitationen følgende forbløffende overskrift ”Niels Bohr-opgaver booster ventilationsfirmas overskud”. Og sandt er det jo, at den enes død, den andens brød, men når man tænker på den portion af menneskelig lidelse og skattekroner, der er involveret i Niels Bohr-byggeiet, er det svært at finde en grimasse, som passer.
Fanget til familiefødselsdag
For at sige det på jysk, så er det godt træls, når man sidder ved familiefødselsdagen med både middagsgæst-, gidsel- og brancherepræsentantkasketten på og endnu en gang skal forklare og forsvare, hvad der dog nu kan være årsagerne til, at endnu et byggeri er ramt af en stor skandale.
Årsagerne i den pågældende aktuelle sag skal jeg afholde mig fra at gøre mig klog på. Evalueringen af skandalen kan holde en mellemstor afdeling med akademikere beskæftiget i en årrække. Men når man ser hen over landskabet af udfordrede projekter og voldgiftssager, så er det svært at undgå at tænke i de mere grundlæggende strukturer.
Stemmer kompleksitet og opgaveløsning overens?
Spørgsmålet er stillet før: Kan de organiseringsformer og processer, vi anvender i byggeriet, matche den kompleksitet, som opgaveløsningen kræver? Vi skal levere til den aftalte tid, pris og kvalitet. Men er det en illusion, at vi kan løse store byggeopgaver med et stort antal interessenter, systemer, kompetencer og processer i de traditionelle organiseringsformer og entrepriser?
Vi arbejder i store træk i branchen med en barriere af 15 forskellige ledelser og tilsvarende målsætninger omkring projektet. Vi arbejder fortsat med hyper-komplekse systemlandskaber, som skal integreres.
Vi skal ikke bare overleve – Vi skal udvikle os!
Vi balancerer ofte på en knivspids med håbet om, at det hele lige nøjagtig holder, indtil vi får landet den næste store opgave. Vi skal væk fra udelukkende at arbejde med en kort horisont. Der findes ingen lette svar og hurtige løsninger – og det er da heller ikke fair at fremture med en masse bedreviden i den aktuelle situation.
I anledning af at januar er overstået, så er det på sin plads at se fremad og tage den optimistiske ja-hat på. Vi skal se på den udvikling, vi nu engang har sat i gang med større fokus på nye samarbejdsformer og større fokus på ledelseskvalitet.
Og hvad er løsningen så?
Jeg sætter mine penge på større fokus på at skabe partnerskaber for at løse brancheudfordringer. Større nysgerrighed på det man i manglen af bedre kan benævne ”integreret byggeri”. Vi skal samle den proces, der forener adskilte enheder og skaber en større helhed.
Det var måske det fromme ønske, man kunne have for branchen i de kommende år.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev her
Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden