Menu

13. december 2019

Enemærke & Petersen skærper fokus på social dumping

Enemærke & Petersen sætter yderligere fokus på social dumping ved at foretage stikprøvekontroller af underentreprenørers ansatte på byggepladser

Enemærke & Petersen vil fremadrettet bruge endnu flere kræfter på at mindske social dumping på byggepladser. Siden august 2018 har Enemærke & Petersen derfor udført adskillige stikprøver for at sikre, at underentreprenører giver den rette løn og gode arbejdsforhold til sine medarbejdere.

– Det er positivt, at politikerne med finansloven har øget fokus på social dumpning, men vi er også som branche nødt til at tage initiativ og skabe ordnede forhold for alle. Det gør vi i Enemærke & Petersen ved at rådgive og stille krav til vores underentreprenører, samtidig med at vi foretager vores egne stikprøver på byggepladserne, siger Lars Jess Hansen, der er forretningsområdedirektør i Enemærke & Petersen.

Enemærke & Petersen får hjælp af den uafhængige inspektionsvirksomhed Bureau Veritas til at udføre stikprøveinterview af underentreprenørernes håndværkere, da byggeprojekter ofte er komplekse. I undersøgelserne gennemgår Bureau Veritas bl.a. ansættelseskontrakter og lønsedler.

Få alvorlige forsømmelser i en kompleks hverdag

Stikprøverne har indtil videre vist en række uregelmæssigheder blandt enkelte underentreprenører, men det har kun betydet at indsatsen mod social dumping er blevet vigtigere:

– Som oftest har uregelmæssighederne være forårsaget af, at det har taget tid at fremskaffe dokumentationen, og der, hvor der har været mangler, har det mest handlet om uvidenhed. Vi har i nogle enkelte tilfælde måtte skride ind overfor mere alvorlige forsømmelser, siger Lars Jess Hansen og fortsætter:

– De uregelmæssigheder vi har stødt på, giver os endnu mere motivation til at fortsætte indsatsen.

Gode intentioner med stor kompleksitet

Enemærke & Petersen mener, at projektet indtil videre er en succes, men samtidig er det også et godt eksempel på, hvor udfordrende det er at undersøge arbejdsforhold i byggebranchen:

– Projektet viser, at vores underentreprenører overordnet set har orden i deres medarbejderkontrakter og overholder de sociale aftaler, vi har lavet med dem. Det havde vi nu også forventet, siger Lars Jess Hansen.

Derfor er Enemærke & Petersen også tilfredse med de foreløbige resultater i stikprøveprojektet, men påpeger samtidig, at projektet har blotlagt et komplekst landskab, som man fremadrettet skal blive endnu bedre til at navigere i:

– På enkelte af vores store byggepladser kan vi have mange underentreprenører, selvom vi selv har mange håndværkere ansat. Der er derfor rigtig mange mennesker, der i perioder har deres gang på byggepladsen, men ikke er ansat direkte hos os. Samtidig har vi altid omkring 50 større eller mindre byggepladser i gang, så der er nok at holde øje med, siger Lars Jess Hansen.

Samtidig understreger Lars Jess Hansen, at kampagnen er blevet mødt med stor velvilje hos Enemærke & Petersens samarbejdspartnere.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Ingen adgang uden ID-kort: Byggeplads lukker af for social dumping

Få historien her

Enemærke & Petersen får jubilæumspris til Building Awards: ”Det sociale arbejde er en del af vores DNA”

Få historien her

Det Bedste Boligsociale Projekt i 2017 fik 24 unge beboere i arbejde

Få historien her