Menu

Markedschefen: Her er min opfordring til offentlige bygherrer

Rasmus Karkov er relations- og markedschef i Enemærke & Petersen – og manden med fingeren på byggeriets puls. Vi har spurgt ham, hvilke konsekvenser afmatningen på det private marked kan få – og så har Rasmus en opfordring til offentlige bygherrer. 

Hvordan oplever du markedet lige nu?
Som det ser ud nu, har vi en fornuftig pipeline i Enemærke & Petersen, men det vi ser generelt i markedet er en mindre opbremsning. Vi kan mærke, at rådgiverne ikke har lige så mange private projekter på tegnebrættet som tidligere – og rådgiverne er de første, der mærker en afmatning og så kommer den lidt senere hos os udførende.

Vi hører fra investorerne, at de skal betale ret meget pr. byggeretskvadrameter. Der er færre grunde, det betyder at grundpriserne stiger og samtidigt mener de, at produktionspriserne er høje. Så de fortæller, at de tøver fordi de har svært ved at få deres cases til at give afkast. Vi ser nogle projekter ude i markedet med meget lave afkast lige nu. Også fordi det efterhånden er begrænset med efterspørgslen på de store, dyre luksuslejligheder.

Samtidig kan vi se at der ikke kommer meget offentligt byggeri ud – vi laver meget færre prækvalifikationsansøgninger end tidligere. Jeg tror ghettoplanerne giver travlhed og forsinkelser i især det almene, hvor man arbejder hårdt for at udforme projekter, der lever op til de nye krav.

Hvilke konsekvenser kan afmatningen på det private marked ende med at få?
Helt klart forhøjet konkurrence: Når antallet af projekter i det private falder, så kigger folk på det offentlige marked og vil byde ind på det. Og vi kan desværre også risikere at nogle af de udførende, som udelukkende bygger nyt, måske må dreje nøglen om – men samtidigt er det vigtigt at sige, at vi er ikke på vej ud i en ny finanskrise. Det her er en midlertidig opbremsning.

Hvad betyder den private opbremsning for det offentlige byggeri?
Det betyder, at de offentlige bygherrer med fordel kan sende deres udbud ud nu – for de får mange flere, der byder ind på opgaverne. Og branchen kommer til at have god kapacitet til at tage sig af projektet – så det kan godt skære lidt af byggetiden. Så bare kom med det! Jeg tror nemlig allerede, at vi fra næste år ser, at der kommer gang i det private igen – især hvis grundejerne sænker priserne på nye byggegrunde.

 

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden