I Åhaven har Enemærke & Petersen udført helhedsplan og opført 363 almene rækkehuse efter nedrivning af den eksisterende almene tætte/lave boligbebyggelse, der blev opført fra 1974-77. Boligerne er opført på de eksisterende punktfundamenter. Desuden har vi opført et nyt fælleshus.
Genbrug i stor skala – ambitionerne i projektet voksede
Oprindeligt var det ikke et krav til byggeriet og nedrivningen, at byggematerialerne skulle genanvendes i stor stil. Bygherren krævede som udgangspunkt “kun”, at byggeriet som minimum skulle certificeres til sølv i henhold til DGNB-kriterierne. Men da Enemærke & Petersen og byggematerialeleverandøren Stark stak hovederne sammen, begyndte ambitionerne om endnu mere bæredygtighed i projektet at vokse. Renoveringen er blevet et foregangseksempel på, hvordan affaldsmængden er reduceret markant. På Åhaven er næsten samtlige nedrevne materialer recirkuleret til genbrug eller genanvendelse i en omkostningsneutral indsats med entreprenøren Enemærke & Petersen og Stark i spidsen.
Overdækket terasse udført i genbrugsmaterialer.
Nogle gange gemmer der sig guld de mest uventede steder
Hver gang arbejdet i en ny klynge i Åhaven gik i gang, blev det registreret, hvad der var i boligerne, som kunne bruges igen. Og senest to dage senere kom Genbyg og tømte boligerne for køkkener, gamle stikkontakter, hvidevarer m.m.
I den løbende registreringsproces blev køkkenerne fra Tectum identificeret i store mængder. Køkkenerne var af høj kvalitet, og Genbyg kunne derfor videreformidle samtlige køkkener. Dette sikrede, at køkkenerne gik fra anden nyttiggørelse til genbrug. Køkkenerne er enten blevet renoveret og solgt til private eller de er blevet solgt, som de var med en vejledning til, hvordan man selv kan sætte dem i stand. Og dermed får køkkenerne nyt liv hos private forbrugere rundt i Danmark, hvor de gamle køkkener er i høj kurs.
Fakta:
Bygherre: Civica
Arkitekt: Erik Arkitekter
Ingeniør: Sweco
Entrepriseform: Totalentreprise
Kontraktsum: Kr. 407 mio.
Udførelse: 2021 – 2024