Menu

26. november 2020

Mød murer-robotten der forbedrer arbejdsmiljøet for Enemærke & Petersens murere

Platform.as har udviklet Europas første murstenslæggende robot. Robotten skal hindre nedslidning af ryg og skuldre – og lige nu hjælper den Enemærke & Petersens murere på byggepladsen Fruehøjgaard i Herning.

– Vi har udviklet robotten for at gøre hverdagen nemmere for alle de murere, der benytter vores arbejdsplatforme hver dag. Jeg er selv uddannet murer og ved, hvor hårdt det kan være at bukke og strække sig 700 gange på en dag. Det skal robotten hjælpe med, sådan siger direktør Casper Knudsen fra Platform.as, som har skabt robotten og fortsætter: – Vores robot kan ikke erstatte mureren. Den er blot en ny og forbedret ”murerske”, som kan hjælpe til i hverdagen.

Udfører det monotone arbejde
Det er håndværkerne fra entreprenørvirksomheden Enemærke & Petersen, der i den kommende tid skal arbejde sammen med murer-robotten, der skal hjælpe til med at lægge sten og mørtel.
– Robotten skal udføre det monotone arbejde, hvor håndværkerne fx vrider ryggen, når de skal række højt op eller bukke sig langt ned. På den måde er robotten som et hjælpeværktøj på pladsen med til at skabe et bedre arbejdsmiljø, og det er en rigtig god udvikling for vores branche, siger Palle Glæsborg Nielsen, der er byggeleder på Fruehøjgaard.

Selvkørende BrickBot
Robotten kaldes en BrickBot og er bygget af robotvirksomheden Robot At Work fra Odense. BrickBotten er særligt fremstillet til at være selvkørende ved hjælp af Platform.as’ lifte, hvorfra mureren kan lade den med mursten og mørtel. Når murstenene ligger klar, murer robotten fuldautomatisk hen langs facaden og korrigerer ved hjælp af laserstyring, hvor sten og mørtel skal placeres.

Glæder sig til den nye kollega
På Fruehøjgaard er det murer Alex Bach, der i første omgang får BrickBotten som sin nye kollega:
– Jeg glæder mig rigtig meget, og jeg ser virkelig en fremtid i det. Selvom jeg kun er 33 år, kan jeg allerede nu mærke, hvis jeg har arbejdet meget med de samme bevægelser. På den måde kommer robotten til at lette min arbejdsdag, og det kommer til at betyde mindre slid af min ryg og skuldre, siger Alex Bach.

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Præfabrikation forlænger håndværkeres tid på arbejdsmarkedet

Læs mere her

Zobair fik læreplads: Hvis jeg bliver god til dansk, vil jeg gerne læse videre til bygningskonstruktør

Få historien her

Nyt produktivitetsprojekt skal minimere håndværkerens spildtid

Få historien her