Menu

30. oktober 2023

Direktørens 25-års jubilæum: De vigtigste ting jeg har lært i samarbejdet med bygherre og rådgiver

Administrerende direktør Troels Aggersbo fortæller her selv, hvad der har gjort størst indtryk på ham i mødet med byggebranchens parter i de sidste 25 år, de største forandringer og den noget utraditionelle ”lykkeamulet” der altid ligger i hans taske

Troels Aggersbo

Jeg oplever, at bygherre- og rådgiversamarbejdet har været allerbedst, når bygherre, rådgivere og entreprenører har sat sig sammen fra starten i en byggesag og haft en fælles modenhed. Det går bedst, når parterne har vidst hvilket resultat, de ønskede sig af samarbejdet.

Sådan bliver samarbejdet ekstraordinært

Når jeg har oplevet et rigtigt godt samarbejde, har det ofte været relateret til de mennesker, jeg har mødt. Både den stærke faglighed og det menneskelige har været til stede – så har jeg oplevet, at vi har fået noget ekstraordinært ud af det.

I sådan en situation, hvor samarbejdet virkeligt har været godt, er projektet også endt med at være økonomisk sunde og fungeret godt for slutbrugeren, samtidig med at de involverede parter har haft en fornuftig indtjening.


En vigtig ting har forandret sig

Jeg oplever, at det der har forandret sig mest i byggebranchen de sidste 25 år, er det fysiske nærvær. At være i øjenhøjde og tæt på hinanden er afgørende i en branche, hvor byggeriets parter hurtigt ellers kan misforstå hinanden og der kan opstå konflikter.

Vi sparer tid, men mister forståelsen

Vi har fået mulighed for at gøre f.eks. hele den tidlige proces omkring et byggeprojekt digital, hvilket sparer både tid, kræfter og penge – til gengæld kan det også i yderste konsekvens betyde, at ingen af parterne nærmest har mødt hinanden før byggestart. Dét har ændret sig rigtigt meget i de sidste 25 år og det, at vi ikke mødes, kan gå ud over forståelsen af hinanden og af projektet.

Der kan opstå rigtigt mange misforståelser på mail, fordi vi her ikke får en fornemmelse af den andens tone eller humør men læser teksten ud fra det humør, vi selv er i.

 

Hvordan genfinder vi nærværet?

Mit håb for branchen er, at vi virkeligt prioriterer at mødes på de forskellige forretningsmæssige niveauer fra den spæde start til slut i et byggeprojekt. Jo nemmere bliver det at klare udfordringerne og fejre succeser.

Det er så vigtigt, at vi får drøftet udfordringerne. For rådgiver, bygherrer og entreprenører har kæmpe behov for hinanden. Der er ikke én af parterne, der kan stå alene – alle tre har behov for hinanden. Uden bygherre har vi slet ikke et projekt, uden rådgivere har vi ikke et koncept og tegningsgrundlag – og uden entreprenør, ingen udførelse.

 

Vi skal løbe foran

Jeg oplever, at størrelsen på opgaver er blevet ændret: Alt er større i volumen i dag. De kæmpestore projekter giver også udfordringer: Det er svært at udforme gode udbudsmaterialer, der tager højde for de komplekse projekter i deres helhed.

De store projekter kræver samarbejde og omfattende erfaring i parternes organisationer. De kræver en parathed til, at ting ændrer sig undervejs. Hele projektteamet skal også være på forkant med, hvordan de næste etaper af et projekt forløber – lidt for ofte bygger vi nu og her, men vi skal kigge ind i de næste dele af projektet. Vi skal hele tiden løbe foran og der er vi som branche, som helhed, nok lidt for ofte på bagkant.

 

Tasken pakket til uventede hændelser

Et af de bedste – og sjoveste – råd jeg har fået i branchen, fik jeg fra min læremester Erik Lindgreen i mine helt tidlige år hos entreprenøren Larsen og Nielsen. Han sagde: ”Byggeriet er en hård branche, og man ved aldrig, hvilke trængsler der rammer en i løbet af en dag. Derfor er det godt altid at have et par rene underbukser i tasken.”

Og ved du hvad? Jeg har siden da altid haft et par rene underbukser i min taske. Også den dag i dag, hvor de vist mest er blevet til en form for talisman, som husker mig på, at jeg skal være forberedt på lidt af hvert i løbet af en dag i byggebranchen.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

30 års jubilaren: Her er de ændringer, jeg gerne så i byggebranchen

Læs mere her

Han har bygget hos os i 25 år – her er 5 læringer, årene har givet ham  

Få historien her

Enemærke & Petersen får ny administrerende direktør fra egne rækker

Læs mere her