Menu

20. september 2022

30 års jubilaren: Her er de ændringer, jeg gerne så i byggebranchen

Direktør Sven Mortensen fejrer i disse dage 30 år i Enemærke & Petersen. Sven har været med i hele branchens udvikling, siden entreprenøren kommunikerede med rådgiver og bygherre igennem postmanden og den daværende nymodens telefax. Vi blev derfor nysgerrige på, hvad Sven har lært omkring samarbejde i byggebranchen og stillede jubilaren et par spørgsmål…

Sven Mortensen Enemærke

Har du et enkeltstående råd, der virkeligt gør en forskel for en renoveringssag?

Ja, når du starter en renoveringssag op, så invitér alle der bliver involverede i renoveringen til en opstartsworkshop: ejendomsfunktionærer, underentreprenører, bygherrerepræsentanter og rådgivere. På opstartsworkshoppen er en af de afgørende aspekter, at alle fortæller hvad de har behov for, hvad deres succeskriterier for byggesagen vil være. Når vi kender hinandens succeskriterier, så får alle også en ny forståelse af hinandens funktion. Og så siger jeg altid på de her workshops: Det vigtigste er, at vi bliver gode venner, for gode venner behandler hinanden godt.


Med 30 år i byggeriet, hvad har så været din bedste bygherreoplevelse?

Jeg har mange, men hvis jeg skal fremhæve en, så tror jeg, det var, da vi byggede Trekroner Plejecenter tilbage i 2011. Bygherren (Roskilde Kommune Red.) engagerede sig virkeligt og tog ansvar for løsningerne helt upfront. Jeg oplevede, at de tog deres ansvar meget alvorligt og var med på alle løsninger, samt hele tiden på økonomidelen også. Det bliver en meget bedre oplevelse, når bygherreorganisationen er gearet til at bygge. Når de engageret sig i løsningerne, det giver klart det bedste resultat – også for bygherre.


Når du her efter 30 år kigger på os som branche, hvor kan vi så ændre noget, der virkelig ville give værdi til byggeriet?

Jeg har arbejdet i Tyskland og her har de et andet system. I Tyskland sætter bygherre sig for bordenden og rådgiveransvar findes ikke. Jeg oplevede at bygherre gik mere ind og engagerede sig og var en del af byggeprojekt, ligesom jeg f.eks. oplever, at Københavns Kommune gør i det strategiske partnerskab TRUST. Vi skal have mere og mere af den form for integreret samarbejde, hvor vi starter samarbejdet op lang tid før første spadestik. Det oplevede jeg også i 2007 eller 08, da vi var med Lean Construction Danmark i San Francisco, hvor vi kom ud på et kæmpe hospitalsbyggeri til flere milliarder dollars. Vi var der to år før første spadestik og her sad 80 medarbejdere og planlagde byggeriet sammen. Bygherrer, entreprenør, underentreprenører, leverandører og rådgivere. Og de sad med helt åbne kort overfor hinanden. Det betyder at man får en helt anden loyalitet og engagement i byggeriet. I 2017 var jeg tilbage i San Francisco på ferie og der stod det nu færdige hospital: Kæmpestort, flot og funklende. Det fortalte mig, at det integrerede samarbejde virkeligt var godt givet ud.


Sven Mortensen har igennem de sidste 30 år besiddet en række nøgleposter i Enemærke & Petersen og i de sidste 3,5 år har han håndteret alle de MGO-sager i hele MT Højgaard-koncernen som indgik i et forlig med Byggeskadefonden. I dag er han udlånt til MTH International og flyver han frem og tilbage til Færøerne hver anden uge som adm. direktør for MT Højgaard på Færøerne.
  

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Divisionschefen: Her er de 3 vigtigste ting, jeg lærte på Danmarks Bedste Renovering

Læs mere her

Bæredygtighedschefen: Dét her betyder, at hele byggebranchen skal rykke nu

Få historien her

Hvordan styrer du et kæmpe nybyggeri som PensionDanmarks på Køge Kyst? – Her er vores fire bedste råd

Læs mere her