Menu

12. juni 2024

Byggeleder: ”Byggeriets leverandører kan tage markedsandele, hvis de er parate til denne del af den grønne omstilling”

Hos Enemærke & Petersen er forberedelserne til at kunne møde EU-taksonomien – EU’s krav indenfor den grønne omstilling – i fuld gang. For byggeleder Thea Hørlyk Nielsen står én ting helt klart: Byggeriets leverandører skal op i omdrejninger nu på trods af, at de første skal rapportere på EU-taksonomi i 2026.

Byggeleder Thea Hørlyk Nielsen arbejder i disse måneder på transformationen af DMI’s tidligere domicil i København, som skal omdannes til et kontorfællesskab og skal leve op til EU-taksonomien.  Derfor har hendes verden i de sidste par måneder handlet om taksonomiens mange krav, og det har ikke været nemt, hun fortæller:

 

– Der er jo seks klimamål. Og det mål der påvirker byggepladsen meget, er miljømål 5, som handler om forebyggelse, bekæmpelse og forurening. Grunden til at vi kæmper rigtig meget er, at vi skal dokumentere, at der ikke er farlig kemi i nogen af vores materialer. Hvor DNGB-systemet kun handler om visse produkter, går EU-Taksonomien længere og her skal vi også undersøge kemi-indholdet i skruer, gipsplader og sammensatte produkter som vinduer.

Thea forklarer, hvad taksonomien betyder for en leverandør, når hun kommer for at få dokumenteret kemiindholdet i f.eks. et vindue:

 

– Før en vinduesleverandør kan skrive under på dokumentation, så skal han tjekke alle sine skruer, beslag, maling, fjedre, og hvad end der er i et vindue.
Så leverandørerne skal også skrive ud til producenter af alle underkomponenter for at få at vide, hvad de putter i deres produkter.

Og her støder Thea ind i udfordringer, eftersom det kun er de store virksomheder, med mere end 500 ansatte, som skal rapportere på EU-taksonomien:

– De små virksomheder skal ikke rapportere på taksonomien før 2026, så derfor har de overhovedet ikke taget stilling til den endnu. Det jeg siger til alle vores leverandører, er ”Hvis I undersøger det her og kan stå klar med underskrevne leverandørerklæringer på, at I overholder EU-taksonomien på jeres produkter, så giver det jer en kæmpe markedsfordel fremadrettet.”

 

– Fordi det her kommer ingen af os udenom og de leverandører der står klar med dokumentationen vinder markedsandele, slutter Thea Hørlyk Nielsen.

 

 

Pt. gælder EU’s Taksonomi kun for børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte ifølge lovgivningen (Enemærke & Petersen er en del af den børsnoterede MTHH-koncern). Men med indførelsen af EU’s rapporteringsdirektiv om bæredygtighed (CSRD) vil EU’s Taksonomi omfatte store ikke-børsnoterede virksomheder og små og mellemstore virksomheder, der er børsnoterede, inden vi når 2026.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Skadelig kemi: ” Et krav fra bygherre vil være med til at sikre, at vores indsats får en større påvirkning”

Læs mere her

Bæredygtighedschefen: Dét her betyder, at hele byggebranchen skal rykke nu

Læs mere her

Bæredygtighed: Så meget koster det at genbruge dit byggemateriale

Læs mere her

Projektlederen: Sådan får vi mere genbrug på byggepladsen

Læs mere her