Menu

Digitale værktøjer gav løsning på vanskelig konstruktion

Digitale værktøjer som BIM og 3D-print gav en hånd med i skabelsen af ovenlyskonstruktionen på Sundbyøster Skole

En særlig vanskelig trækonstruktion på Sundbyøster Skole kaldte på digitale værktøjer.

Ovenlyskonstruktionen ville, når den var færdig, sende kaskader af fint lys ned over skolebørnene på Sundbyøster Skole. Men lige nu gav den komplicerede ovale konstruktion i taget os hovedbrud: Arbejdet i taget ville kræve masser af afdækning og der kunne opstå en række overraskelser undervejs som følge af konstruktionens placering. Derfor mente vores tømrere, at der skulle tænkes ud af boksen – eller taget…

Den oplagte idé
”Hvorfor bygger vi den ikke på byggefabrikken?” spurgte vores tømrer.

Idéen var oplagt. På byggefabrikken præfabrikerer vi elementer til eksempelvis facader og altaner og kører de færdige produkter ud og monterer dem direkte på byggeriet – det gør byggeprocessen kortere og vi undgår skader på materialer.

BIM og 3D-printer kortlagde konstruktionen
I byggefabrikkens digitale laboratorium tegnede vores bygningsingeniør Hussein konstruktionen ned i detaljer med det digitale BIM-værktøj og printede den i 3D.

Tegningerne og 3D-printet brugte Hussein og vores tømrer Niels til at kortlægge byggeriet af konstruktionen – 3D-printet kunne de vende og dreje og opdage alle de mulige udfordringer, de ellers først ville opdage, når de stod midt i byggeriet. Herefter kortlagde de konstruktionsprocessen trin for trin, så der ikke opstod overraskelser undervejs.

Intet materialespild
Detailtegningerne i BIM betød, at Hussein kunne trække nøjagtige materialemængder ud og beregne præcis hvor meget krydsfiner, spærtræ, isolering og skruer der skulle bruges til ovenlyskonstruktionen – og på den måde spildtes der ikke materialer.

Nu havde vores tømrer Niels alle løsdele. Og med alt det tekniske kortlagt på forhånd kunne han bygge konstruktionen i ét hug uden forhindringer.

På byggepladsen på Sundbyøster Skole gik det lige så let: Hele monteringen af ovenlyskonstruktionen blev løst i første forsøg og uden forhindringer.

Og i dag er ovenlysvinduet klar til at lyse skolen op.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Enemærke & Petersen fik aha-oplevelse – og sparede 1 mio. kr

Læs mere her

VDC-specialisten: Sådan minimerer 3D-modeller fejl i byggeriet

Få historien her

Privat: Idéen om et lille værksted blev til en stor byggefabrik

Få historien her