Menu

27. juli 2020

VDC-specialisten: Sådan minimerer 3D-modeller fejl i byggeriet

Teknologi som 3D og QR-koder gør det muligt at anskueliggøre byggeriet, før det igangsættes. På den måde minimerer man fejl og mangler, samtidig med man skaber bedre dialog med beboere og bygherre.

 

– Ved 3D-modeller kan vi i langt højere grad planlægge processen, og samtidig illustrere det for vores bygherre. Modellerne bliver modtaget meget positivt, da de fx kan anskueliggøre byggeflow, opførelsen af trapper eller etableringen af fællesområder for beboerne. Det skaber med andre ord forudsigelighed i byggeriet.

Sådan forklarer Enemærke & Petersens VDC-specialist, Mike Lasse Ransby, de fordele, som den digitale udvikling har givet byggebranchen. VDC, der står for Virtual Design & Construction, har været medvirkende til, at byggeprojekter kan planlægges ned i mindste detalje.

– Det skyldes, at vi allerede inden første spadestik har et langt bedre overblik over byggeriet. Samtidig giver planlægningen bedre mulighed for dialog og en højere kvalitet i forventningsafstemningen undervejs i byggeprojekterne, siger Mike Lasse Ransby.

Senest er VDC blevet benyttet i tilbudsfasen til Nøjsomhed i Helsingør, hvor 3D-modellering blev brugt til at skabe en komplet model af hele området:

– Ved hjælp af modellen kunne vi vise, hvordan vi fx ville indrette byggepladsen, eller illustrere hvordan vi vil sikre trygge forhold for beboerne i området. Samtidig blev VDC brugt til at skabe tidsplaner og tidslinjer, som kunne sammenholdes med vores illustrationer, og herigennem blev en ellers kompliceret byggeproces illustreret på en overkommelig måde, siger Mike Lasse Ransby.

10 gange dyrere at fixe fejl

VDC-eksperten mener, at den digitale hjælpende hånd giver bedre byggeri, fordi man kan foretage såkaldte kollisionskontroller med udgangspunkt i modellerne. Med kontrollerne kan man udtrække en liste over alle de fejl, der kan blive begået i byggeprojektet, inden udførslen sættes i gang:

– Det er en meget vigtig funktion, da mange af fejlene ellers først ville blive opdaget ved montagearbejdet på byggepladsen. Det er en enorm besparelse for byggesagen, da det ofte er 10 gange dyrere at udbedre en fejl på pladsen, siger Mike Lasse Ransby.

Virtual Reality-modeller er et forholdsvist nyt arbejdsredskab i Enemærke & Petersens VDC-enhed. I dag mener Mike Lasse Ransby, at teknikken skaber stor værdi i tilbudssager, når den benyttes til at udarbejde modeller af bygninger og nærområder:

– VR-modellerne gør det muligt at ”bevæge” os rundt i området via computer, tablet eller smartphone, selvom vi befinder os på vores kontor i Ringsted. Samtidig kan vi digitalt fx opstille en stor kran og vurdere, om vi egentlig har den nødvendige plads. På den måde kan vi lettere tage hensyn til beboerne og området, når byggeriet går i gang i den virkelige verden.

QR-koder viser rundt på byggepladsen

Det er ikke kun byggesagen, der kan have gavn af den nye teknologi. Mike Lasse Ransby er nemlig også begyndt at bruge den nye teknik til at skabe en bedre kontakt til beboerne. Det skyldes bl.a., at beboerne i forvejen har en smartphone på sig og derfor let kan betjene den digitaliserede beboerkommunikation:

– Lige nu er vi i gang med at udarbejde en virtual reality-model, og vi opsætter standere med QR-koder på vores byggepladser, så beboerne kan scanne QR-koderne og følge med i, hvad der skal opføres. Samtidig kan fx børn og unge med deres computere bevæge sig rundt i området ligesom i et computerspil, siger Mike Lasse Ransby.

Han tror også på, at bygherre også kan få gavn af digitaliseringen, da han mener, at de kan drage stor fordel af den virtuelle fremstilling af byggesagen:

– Det kunne eksempelvis være, de kunne benytte modellerne til en form for beboerorientering, eller som en form for fremvisning til nye købere eller ejere. Det giver jo et godt overblik over området. Mulighederne er mange.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Mike Lasse Ransby

Proces- og digitaliseringschef

+45 41 86 63 60

milk@eogp.dk

Digitale værktøjer gav løsning på vanskelig konstruktion

Læs mere her

Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Få historien her

Kan amerikansk parterapi skabe vellykkede byggeprojekter i Danmark?  

Få historien her

Ny byggeteknologi halverer ventetid og øger mulighed for DGNB-point

Få historien her