Menu

4. oktober 2022

Mg0-sagerne: Her er aftalen, der sikrede den bedste mulige afslutning

En god dialog og et særligt aftalegrundlag med bygherrerne har sikret, at Enemærke & Petersen har fået løst en alvorlig situation med udskiftningen af de fugtgivende MgO-plader på bedst mulige måde. Det blev markeret d. 3. oktober 2022 på Vapnagaard i Helsingør, hvor den allersidste plade blev udskiftet.

Sven Mortensen og projektleder Vagn Skovbjerg fjerner den sidste Mg0-plade

De ca. 50.000 MgO-plader, der har været fordelt på Vapnagaards 57 boligblokke, har ikke kun været den største MgO-sag i koncernen, men også i hele Danmark. Derfor er det, ifølge den ansvarlige direktør for udskiftningen, Sven Mortensen, ekstra godt at kunne sætte et punktum for de sager, der har plaget hele byggebranchen, netop på dette sted.

”Selvom vi i dag skåler i champagne, så er der ikke tale om en fejring, men mere en markering af, at de her 16 sager, der kunne have udviklet sig rigtigt alvorligt for os, nu er afsluttet på bedst tænkelig vis. Det er også en markering af, at vi nu kan gøre det, vi er sat i verden til, nemlig at bygge i stedet for at udbedre,” siger Sven Mortensen.

Det særlige aftalegrundlag
De saltholdige MgO-plader blev brugt som vindspærreplader i hele byggebranchen. Efter 2014 stod det imidlertid klart, at de skulle udskiftes, fordi de ”græder”, når luftfugtigheden er over 85 pct., og på grund af det danske klima har de afgivet fugt i facader.

I slutningen af 2018 indgik vi som koncern et forlig med Byggeskadefonden omkring 16 byggesager. I stedet for at lade andre stå for udskiftningen, udarbejdede vi i koncernen et særligt aftalegrundlag om selv at skifte pladerne på alle lokationer med Byggeskadefonden, der på grund af forliget har ageret bygherrer. Og det har vist sig at være en god idé.

Sven Mortensen

Den robuste virksomhed
”Vi har taget tyren ved hornene og valgt selv at rydde op efter os så at sige. Vi er stolte af, at vi som koncern og virksomhed er robuste og har kunne bære at tage dette ansvar på os. Samtidig er vi også blevet mødt at tilfredse bygherrer, og det jo vigtigt på den lange bane, når vi skal arbejde sammen igen”, siger Sven Mortensen og fortsætter:

”Forud for hver sag har vi holdt et indledende opstartsmøde med bygherrer, og derefter har holdt et opstartsmøde på byggepladsen og så løbende opsamlingsmøder for hele tiden at være sikker på fremdrift. Det har været et proaktivt samarbejde med en god dialog, der har været præget af, at alle har haft interesse i at få lukket og slukket sagerne – på den bedste måde. Så det er et tilfredsstillende punktum, vi sammen kan sætte i dag”.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Vi skærer facaderne af ikoniske højhuse med ny kæmpesav – og mindsker spildtid for byggeteamet 

Få historien her

Ny byggeteknologi halverer ventetid og øger mulighed for DGNB-point

Læs mere her