Menu

23. august 2022

Vi skærer facaderne af ikoniske højhuse med ny kæmpesav – og mindsker spildtid for byggeteamet 

Danmarks første højhuse, Bellahøjhuse, renoveres lige nu. En specialudviklet sav på ét ton blev udviklet af Hilti og LH Hockerup over et halvt år og i dag mindsker saven spildtiden på facaderenoveringen markant for hovedentreprenøren Enemærke & Petersen.

Bellahøj renovering

På Danmarks højeste bakkedrag, Bellahøj, skal 28 ikoniske højhuse renoveres. AKB renoverer nu – som det første ud af de fire boligselskaber, som udlejer Bellahøjhuse. Før entreprenøren Enemærke & Petersen kunne renovere facaderne, krævede det dog et halvt års arbejde for LH Hockerup og Hilti at designe en sav og ramme, som kunne skære Bellahøjs facader af:

-Ofte ser vi løsninger, hvor saven er spændt op i en lige bjælke og kører fra venstre til højre. Det betyder, at den tonstunge sav skal flyttes rigtig mange gange i løbet af en dag, forklarer Anders Lisbjerg, der er projektchef hos Enemærke & Petersen, og fortsætter:

-Vi satte os for at finde en ny, innovativ løsning, hvor saven kan skære diagonalt hen over facaderne. Så skal den kun flyttes to gange pr. dag. Det betyder, at vi optimerer arbejdsprocessen med facaderne. Lige nu prøver vi dette set-up af på den første blok, og vi forventer herefter, at vi kan mindske spildtid med flytning af saven væsentligt.

 

Fem save i drift på én gang
Den runde sav er næsten én meter i diameter med en diamantklinge. Den skærer ca. 19 cm af højhusfacaderne. LH Hockerup har i samarbejde med Hilti designet saven, og i dag er i alt fem save klar på byggepladsen. Arbejdet med nedskæring af facaderne kan dermed udføres på en meget effektiv måde.

Enemærke & Petersen skal renovere seks boligblokke på Bellahøj med hovedsageligt treværelseslejligheder – hver blok tager ca. ét år at renovere, så facade-savene har masser af arbejde forude endnu.

 

Fakta

  • Københavns kommune tog i 1944 initiativ til en arkitektkonkurrence mhp. at opføre nye og moderne boliger på Københavns højeste bakkedrag, og arkitekterne Tage Nielsen og Mogens Irming vandt konkurrencen for bebyggelsesplanen.
  • AKB’s højhuse, der netop nu bliver renoveret, er tegnet af Svenn Eske Kristensen.
  • I 1951 blev første spadestik taget, og i 1956 stod de 28 punkthuse færdige.
  • Husene består af 1.300 lejligheder fordelt på 1 til 5 værelser. De har mellem 8 og 13 etager.
  • Fire almene boligselskaber udlejer boliger på Bellahøj: AKB, FSB, AAB og SAB.
  • Arkitema er totalrådgiver for renoveringsprojektet for AKB Bellahøj, med Niras som underrådgiver.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Ny byggeteknologi halverer ventetid og øger mulighed for DGNB-point

Læs mere her

Renoveringen af Danmarks ikoniske ”skyskrabere” går i gang om lidt – og her betyder processen alt

Få historien her