Markedet ændrer sig og det gør entreprenørens rolle også. Ifølge markedsdirektør Sophus Johannesen kræver fremtiden en ny byggebranche, hvor ansvar, samarbejde og ærlighed om de svære valg er det nye normale:
– Vi befinder os i en tid, hvor kravene til os alle bliver større. Byggeri er ikke længere kun et spørgsmål om kvadratmeter og kroner. Det handler om ansvar. Både miljømæssigt, socialt og økonomisk. Jeg tror ikke på, at nogen aktør kan løfte det alene. Vi er dybt afhængige af hinanden, siger Sophus.
Renovering, ansvar og en ny udbudskultur
Sophus peger på flere markante forskydninger i markedet. En af dem er, at renovering i stigende grad bør overhale nybyggeri.
– Vi har allerede bygget rigtig meget. Det betyder, at vi fremover skal være langt bedre til at genbruge, transformere og renovere det eksisterende. Jeg tror, vi vil begynde at tale langt mere om samlede klimaaftryk frem for CO₂ per kvadratmeter, siger Sophus og fortsætter:
– Vi skal stille os selv de svære spørgsmål og ændre vores vaner. Vi har brug for, at hele værdikæden finder sin indre Greta Thunberg. Ikke for at få dårlig samvittighed men for at komme videre. Udbuddene skal fremme bedre løsninger – fx ved at fravælge materialer, der ender som deponi, og i stedet vælge genbrug eller upcyclede- og kemikaliefri produkter. Det koster lidt mere, men forandring kræver investering, siger Sophus.
Strategiske partnerskaber skaber tryghed og værdi
Et vigtigt greb i forandringen er flere strategiske partnerskaber – også i det private byggeri:
– Når vi arbejder tæt sammen over tid, opstår der åbenhed og mod til at gentænke materialer, processer og løsninger i fællesskab. Det skaber innovation, siger Sophus og peger på, at partnerskaber også giver tryghed for bygherrerne:
– Et strategisk partnerskab gør det muligt at sige: ’Vi har gjort det her før – sammen. Vi ved, hvad det kræver.’ Det minimerer usikkerhed på pris, tid og kvalitet. Og det gør det nemmere at løfte ansvaret sammen.
Fra laveste pris til højeste værdi
En anden forandring, Sophus håber på, er et skifte i, hvordan vi værdisætter byggeri. Både som branche og som samfund.
– Jeg har ikke noget imod laveste pris, hvis den også giver den højeste værdi. Men det gør den sjældent. Det handler også om, hvad vi som samfund efterspørger. Og hvad vi måler på, siger Sophus
Derfor opfordrer han bygherrer til at spille en aktiv rolle i den grønne omstilling – også selvom det kan koste lidt mere på den korte bane.
Forandring i fællesskab
Når Sophus kigger 50 år frem i tiden, håber han, at Enemærke & Petersen – og branchen som helhed – er kendt for at tage ansvar. Og det kræver ikke kun nye teknologier og smartere løsninger. Det kræver vilje.
– Vi skal være kendt som nogen, der ikke ventede på, at kravene kom udefra, men som gik forrest. Hvis vi virkelig vil skabe forandring, skal vi gøre det sammen. Bygherrer, rådgivere, entreprenører, leverandører. Og ikke mindst dem der skal leve med det, vi bygger, afslutter Sophus
Skriv dig op til vores nyhedsbrev her
Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden