I september 2023 blev første spadestik taget i renoveringen af de 198 almene lejeboliger fra 1974, og selvom kontrakten siger, at projektet først skal afsluttes i september 2026, så er projektet næsten 9mdr. foran ift. kontrakttidsplanen.
Gennem tæt dialog, planlægning og synlig tilstedeværelse har beboerkoordinator Rikke Haurholm været med til at minimere frustrationer og skabe tryghed for beboerne, hvilket har bidraget til, at projektet lykkes så godt.
Et omfattende renoveringsprojekt
Den store skala af renoveringen af Sct. Jørgensgården betyder, at beboerne vil opleve byggearbejde omkring sig i en længere periode, og det stiller høje krav til beboerhåndteringen:
– Når deres hjem bliver til en byggeplads, kan det være overvældende, og det er helt naturligt at føle sig bekymret. Min vigtigste opgave er at skabe tryghed ved at informere, lytte og tage beboernes spørgsmål alvorligt. Det handler om at møde dem med forståelse og sikre, at de føler sig godt taget hånd om gennem hele processen.
En vigtig brik i projektets succes
Renoveringer er komplekse, når beboerne bor i deres lejligheder undervejs. Det stiller store krav til kommunikationen, og selvom der er en aftale om en fast telefon- og kontortid, hvor beboerne kan henvende sig, har Rikke valgt at gå et skridt videre:
-Beboerne skal vide, at de altid kan få fat i os. Når vi møder dem på pladsen eller til møder, forsikrer vi dem om, at de altid er velkomne til at komme forbi – også uden for de faste kontortider.
Som bindeled mellem entreprenør, bygherre og beboerne har hun sikret, at informationer bliver kommunikeret klart og i god tid. Det har været afgørende for projektets succes, fortæller hun:
– Jeg gør en indsats for at forstå deres bekymringer og skabe en atmosfære af gensidig respekt. Og jeg er bevidst om, at al frustration kommer fra et behov – uanset om det handler om renoveringen eller noget helt andet.
Rikkes tre bedste råd til god beboerhåndtering
Rikke peger på tre ting, som kan gøre en stor forskel i renoveringsprojekter:
Vis forståelse og vær nærværende:
– Beboerne skal have et ansigt, de kan forbinde med projektet. Det handler ikke kun om at være synlig, men også om at have tid og opmærksomhed til at lytte og støtte gennem processen. Det skaber tryghed og gør, at vi fanger problemer, før de vokser sig store.
Kommuniker klart og i god tid:
– Overraskelser er det værste for beboerne. Vi giver dem detaljeret information om, hvad der skal ske, hvornår det sker, og hvordan det påvirker dem. Det kan være via opslag, nyhedsbreve eller direkte samtaler. Når de ved, hvad de kan forvente, mindsker vi usikkerhed og frustration.
Gå i dialog med respekt og empati:
– Det er deres hjem, vi arbejder i, og det skal vi respektere. At vise hensyn ved at spørge, om det er okay at træde ind, tag skoene af, hilse pænt, og forklare hvad vi laver, betyder rigtig meget for beboernes oplevelse. Det handler om at vise, at vi ser dem som mennesker med behov og ikke bare som en del af en arbejdsopgave.
Skriv dig op til vores nyhedsbrev her
Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden