Menu

8. november 2023

På Danmarks pt største skolerenovering har 1150 tons byggematerialer fået nyt liv i kæmpe genanvendelsesindsats

På Københavns Kommunes renovering af Damhusengens Skole har et samarbejde mellem nedriveren Søndergaard og entreprenøren Enemærke & Petersen skabt et omfattende genanvendelseseksperimentarium.

Catapult projects

Københavns Kommunes egne materialer fra renoveringen af Damhusengens Skole har kommunen fået genanvendt på byggeriet af Nærgenbrugsstation på Charlotte Ammundsens Plads i samarbejde med Catapult Projects og Raunstrup. Foto: Catapult Projects.

For Københavns Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen er genanvendelsesindsatsen på Damhusengens Skole et eksempel på præcis den grønne omstillingsproces, som kommunen satser på:

– Byggeriet er en af de største CO2-udledere – og byggeriet efterlader hvert år utrolige mængder affald. Meget af det ryger direkte til afbrænding, fordi det ikke er skabt til at blive genanvendt. Det skriger til himlen i en tid, hvor materialepriserne er høje, og vi overforbruger af verdens ressourcer. I København kan vi gå forrest ved selv at sætte nye løsninger i spil, der skubber hele byggebranchen i en mere klimavenlig retning. På Damhusengens Skole har vi gjort netop dét! Her har Københavns Kommune lanceret en genanvendelsesindsats, hvor mange tons byggeaffald lever videre både i andre af kommunens byggerier og bliver afsat til byggerier i branchen. Det er den vej, vi skal gå, og jeg er derfor glad og stolt over, at projektet er nået til tops som finalist til Klimaprisen ved Building Award 2023, fortæller overborgmesteren.


Mange benspænd undervejs

Projektdirektør Kasper Sørensen, fra nedriveren Søndergaard A/S, er en af arkitekterne bag indsatsen. Han fortæller, at byggebranchen producerer 35% af alt affald i Danmark – og det omfattende spild har givet motivationen til at klare de mange udfordringer der opstår:

– Vi har indtil videre sendt over 1150 tons byggematerialer fra skolen til genanvendelse og møder en hel del benspænd undervejs. Vi har skulle løse alt muligt: Hvordan nedtager vi materialerne nænsomt, men hurtigt? Hvor opbevarer vi dem, indtil vi kan finde aftagere til dem? Men der har været en stor vilje i hele teamet til at lykkedes med det – og en bygherre hos Københavns Kommune som er med på at facilitere det.


Ingen drejebog

– Byggeriet står overfor en omfattende grøn omstilling – og der findes ikke en drejebog. Derfor forsøger vi på Damhusengens Skole at eksperimentere os frem til, hvordan vi kan bringe C02-udledningen ned og genanvende så mange materialer som muligt. Der er stadig lang vej igen for os som branche og derfor er det så afgørende, at vi nu sammen springer ud i en masse forsøg,
fortæller Enemærke & Petersens bæredygtighedschef Anders Sørensen om baggrunden for genanvendelsesindsatsen på renoveringen af Damhusengens Skole, som er en del af Københavns Kommunes strategiske byggepartnerskab ByK & TRUST.


Genanvendt til kommunens egen nærgenbrugsstation

Listen af genanvendelsesmuligheder synes næsten endeløs, når man kigger på, hvor materialer fra Damhusengens Skole er genanvendt: De er kommet til Roskilde Festival, Folkemødet, hos Genbyg og Stark, til at bygge Næste skure, de er sendt til skolegenopbygning i Ukraine, er brugt på byggeriet af en nærgenbrugsstation, genanvendt til prototyper til skolemøbler og til et forskningsprojekt på Teknologisk Institut.

Genanvendelsesindsatsen på Damhusengens Skole er finalist til Klimaprisen ved Building Awards 2023 som uddeles torsdag d. 9. november – læs mere her: https://bit.ly/Klimaprisen


Videoer om indsatsen:

I kan se en serie af ni videoer om genanvendelsen på Damhusengens Skole projektet på Youtube.
Se første video her ovenfor – og den kan også ses her: https://bit.ly/DamVideo1
De resterende: https://bit.ly/DamPlayliste
Videoerne kan fremsendes i original fil ved forespørgsel til sarwi@eogp.dk

Fakta:
Genanvendelsesindsatsen på Damhusengens Skole fortsætter indtil renoveringen afsluttes – over 20 virksomheder og organisationer er involveret i genanvendelsesindsatsen. 

Aftagere af materialer har bl.a. været: Hjælp UkraineTeknologisk InstitutKøbenhavns KommuneLoudlivingCatapult Projects_ZBC – Zealand Business CollegeNæste, Raunstrup, Roskilde FestivalFolkemødet, Stark, FRAK og Genbyg.

ByK & TRUST-partnerskabet består af: Byggeri København, Enemærke & Petersen, SwecoNøhr & SigsgaardDOMINIA ASNorconsult DanmarkLYTT ArchitectureKragh Berglund Landscape Architecture and Urban Design.

 

Se video: Sådan genanvendte vi 1150 tons materialer på Damhusengens Skole