Menu

13. januar 2022

Praktik: Mathilde blev overrasket over entreprenørens udfordringer

Mathilde Degn er uddannet teknisk designer, kommer fra et tegnestue-job og læser nu til bygningskonstruktør. Hun har netop færdiggjort praktikken som byggeleder og har fået et par aha-oplevelser undervejs. 

Praktik i Enemærke & Petersen

Projektleder Chris Corneliussen rækker Mathilde Degn en pakke i lyserød og -blå og siger:

-Vi har en gave til dig

Hun pakker op og løfter lilla babytøj op fra papiret.

– Ja, vi var alle sammen ude og vælge det sammen

-Siger Chris til stor morskab for de fem andre mænd, der udgør byggeteamet sammen med Mathilde. Det kommer i en sidebemærkning frem, at Chris’ kæreste er indkøberen af gaven til Mathildes sidste dag som praktikant på byggepladsen på Skolen ved Sundet. 


Babydiskussioner i skurbyen

Mathilde Degn er 25 år og gravid i 8. måned – hendes snarlige nedkomst sætter fuld gang i diskussionerne rundt om bordet i byggelederskuret: Om den rigtige timing for en graviditet, problemer med at trække vejret i tredje trimester og stigningen i par der skal have fertilitetsbehandling.

For Mathilde har det været en god oplevelse at være i byggelederpraktik under graviditeten:
– Det har nok gjort, at vi har haft nogle lidt andre diskussioner, end vi ellers havde haft. Men derudover har det ikke fyldt så meget.
 

Overrasket over entreprenørens udfordringer
Mathilde er uddannet teknisk designer og hendes praktik i en anden del af byggebranchen har givet mange nye perspektiver:

– Jeg har arbejdet på tegnestue tidligere og det har været en øjenåbner at komme ud på entreprenørsiden. Jeg er overrasket over nogen af de udfordringer, der er herude: Især at man skal tjekke så meget op på det tegningsmateriale, man bygger efter – om tegningsmaterialet passer og om der er lige til at bygge efter. Der kan nemt være noget, der ikke passer sammen. På tegnestuen kan det hele se præcist ud og passe sammen – det gør det bare ikke altid herude i virkeligheden.


Min baggrund hjælper mig

Før Mathilde begyndte på bygningskonstruktørstudiet, var hun ansat som teknisk designer i Frederikshavn Kommune og var ansvarlig for at udarbejde tekniske tegninger til byggerier og 3D-tegning af kommunens bygninger i BIM-softwaren Revit. For Mathilde er hendes baggrund en hjælp – også på byggepladsen:

-Det har været fedt, at jeg har min baggrund som teknisk designer, fordi jeg selv har prøvet at lave tegninger til byggerier og har kendskab til byggebranchen. Da jeg startede på studiet, kunne jeg f.eks. allerede tegne i Revit, og det gjorde det hele nemmere. Det, at jeg har en forståelse for byggeriet, gør det også nemmere f.eks. at prikke lidt til håndværkerne ude på pladsen, når det har været nødvendigt.


Opgaverne på byggepladsen
Undervejs i Mathildes praktik har hun været med til at løse en række opgaver på skolebyggeriet på Amager:

-Jeg har bl.a. været med på skolens gulventreprise, hvor vi har skulle tage en lang række beslutninger om belægning, undergulve og gulve, og hvilke underentreprenører der skal inddrages og snakkes med. Vi har skulle koordinere ændringer og generelt koordinere alle de ting, der skulle på plads, inden gulvet skulle laves. Jeg har også været med til vinduesbestillinger: Måle op, tælle op og koordinere bestillingen. Og så en lang række mindre opgaver, hvor de andre har spurgt: Vil du ikke lige være med her?


Modtagelsen fra teamet
For Mathilde har den sociale del af praktikken også været vigtig – og hun er meget tilfreds med stemningen i byggeskuret:
-Jeg er blevet taget supergodt imod, det er et godt team herude. Vi har det vildt fedt sammen og det gør det jo meget sjovere at møde ind. Jeg har følt mig tryg i at spørge ind, når der var noget, jeg var i tvivl om – og jeg har altid fået en god respons på mine spørgsmål.


Mathildes råd til kommende praktikanter
På spørgsmålet om hun har et råd til kommende praktikanter har Mathilde et klart svar:
-Jeg vil anbefale at udnytte praktikken til at afprøve det, du er i tvivl, om du kan. Lad være med at tænke på om du er god nok. Fokusér i stedet på at finde ud af, om det er et sted for dig. De forventer ikke så meget, for du er praktikant – så hav ro på. Og lige meget hvad du finder ud af, så er du jo et skridt nærmere det, du gerne vil.


Skal hun tilbage på byggepladsen?
Den praktiske del af byggeleder-jobbet tiltaler Mathilde og hun er slet ikke afvisende for at komme tilbage:
-Byggepladsen er en anden del af branchen end det, jeg har prøvet tidligere. Og jeg har fundet ud af, at det godt kunne være en mulighed for mig at arbejde her – det kan noget, det med både at have kontorarbejde og arbejde ude i marken.

 

 

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Praktik i Enemærke & Petersen

Læs mere her

Shirin er i praktik som byggeleder: ”Byggebranchen kommunikerer altså mest til mænd”

Få historien her

Michael fik øjnene op for en anden vej som bygningskonstruktør

Læs mere her

Byggelederpraktik: Kasper blev inspireret til en opfindelse

Få historien her