Menu

23. juni 2022

Enemærke & Petersen og Almenr bygger første fælles landsby i Lejre

Torsdag den 23. juni 2022 tages det første spadestik til landsbyen Fridlev – et ny bo- og byggefællesskab ved Hvalsø. Det bliver til i et nyt partnerskab mellem Enemærke & Petersen og den digitale medlemsplatform Almenr, der matcher mennesker, som vil bygge bofællesskaber, hvor klimaet er på dagsordenen. Medlemmerne får stor fordel af Enemærke & Petersens særlige erfaring med at bygge via partnerskaber.

Bofællesskabet Fridlev - Almenr og Enemærke & Petersen

Det første spadestik til landsbyen ’Fridlev’ med 42 familier bliver taget ved en festlig markering i Hvalsø den 23. juni 2022 kl. 17-18.30, hvor Enemærke & Petersens administrerende direktør Troels Aggersbo og viceborgmester Grethe Saabye vil holde tale.

– Der er stor efterspørgsel på bofællesskaber, og i Enemærke & Petersen har vi netop stor erfaring med, at de bedste byggeprojekter er dem, der bliver til i fællesskaber. Vi har i mange år bygget via partnerskaber med kommuner og boligforeninger, så for os er det naturligt at tage skridtet videre. Via Almenr bliver det nu muligt for os at indgå i et partnerskab med slutbrugerne selv, siger Troels Aggersbo, der er adm. direktør i Enemærke & Petersen, og fortsætter:

– Vi kan sikre, at byggefællesskaberne kan arbejde med den klimavenlighed, de ønsker, og de har os som en garant, der kan sikre at tid, økonomi og kvalitet bliver overholdt i processen frem til de endelige byggerier står færdige.


Matchmaking af bo- og byggefællesskaber

Almenr er inspireret af den tyske Baugruppe-bevægelse såvel som årtiers danske erfaringer med andelslandsbyer og brugerdreven udvikling tilsat digitale sociale redskaber og procesværktøjer.

Ifølge Per Feldthaus, som er direktør i Almenr, er det en tryg platform for byggefællesskaber, hvor slutbrugerne er med til at træffe beslutningerne.

– Når du bliver medlem af Almenr, bliver du og din familie matchet med ligesindede, der sammen med platformens arkitekter beskriver den fælles vision. Herefter etablerer medlemmerne et byggefællesskab, der sammen med Almenr trygt får finansiering og ejendomskøb på plads. I selve byggefasen tager Almenr sammen med Enemærke & Petersen byggerisikoen, mens byggefællesskabet koncentrerer sig om alt det sjove med fælleshuse, bålsteder og delebiler, siger Per Feldthaus.

Fridlevs kommende beboere er med egne ord ”en gruppe børnebander, singler og seje 50+ere”. De får hver deres arkitekttegnede ejerbolig og ud over fælleshuse og en eng og sø, har de i fællesskab besluttet, at de fx skal dele værksteder, kæmpe drivhuse, langborde og får. Samarbejdet mellem Almenr og Enemærke & Petersen gør det som noget nyt i Danmark muligt for borgergrupper, som Fridlev, at skaffe finansiering og håndtere risiko, så de selv kan være med til at bygge efter deres drømme og behov.


Mennesker der bygger for mennesker

Enemærke & Petersen er kendt som byggebranchens sociale entreprenør med god grund. Med en omsætning på ca. 2,3 mia. kr. ligger størstedelen af omsætningen inden for almene boligrenoveringer, og skolerenoveringer og -byggeri og nybyggeri af boliger udgør også dele af porteføljen.

– I Enemærke & Petersen er vi mennesker, der bygger for mennesker. Den værdi bliver meget konkret i samarbejdet med Almenr, hvor hvert bofællesskab eller landsby vi bygger, bliver til i et helt konkret fællesskab af mennesker med fælles drømme, siger Troels Aggersbo.


Fakta om bofællesskabet Fridlev

I Fridlev vælges materialerne med omhu – både udvendigt og indvendigt. Facaderne bliver opført i varmebehandlet træ, isoleringen bliver åndbart af organisk fiber i moderne papir- eller træuld, og så gør solceller fælleshuse og belysning af fællesarealerne selvforsynende med strøm.

Fridlev er arkitektonisk inspireret af de norske fjeldlandsbyer Tún og har huse i mange farver i tre gårdklynger der ligger organisk ned over en stærkt skrånende grund med udsigt over Hvalsø og nationalparken Skjoldungernes Land.

  • Ligger i Lejre Kommune: Ravnsbjergvej/Trebiens Allé, Hvalsø
  • 42 husstande, mange fra København, blandede aldre, men primært småbørnsfamilier
  • Træbyggeri i høj arkitektonisk kvalitet
  • 700m2 fællesfaciliteter, fælleshuse m.m.
  • Grundstørrelse, 4ha
  • Byggestart sommer 2022
  • Indflytning sommer 2023
  • Arkitekt: Loop Architects
  • Ingeniør: Viggo Madsen
  • Totalentreprenør: Enemærke & Petersen

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Opførelse af boliger og bofællesskab på Køge Kyst

Læs mere her

Omdannelse af Sct. Joseph Kloster og opførelse af plejecenterbygning

Få historien her

Opførelse af ældreboliger i Ydungaard

Læs mere her