Menu

2. juli 2021

Vi gav en flok arkitektstuderende vores brugte byggematerialer – her er deres geniale genbrugsidéer

Et samarbejde mellem arkitektstuderende og en række virksomheder har resulteret i et idékatalog for genbrug af brugte byggematerialer – nu kan alle dykke ned i idékataloget og få inspiration til, hvordan man kan arbejde med genanvendelse i byggeriet

-Vi som entreprenører har hele tiden brug for mere inspiration til, hvordan vi kan genbruge byggematerialer. Derfor giver det så meget mening at lave tværfaglige samarbejder med folk som Professor Anne Beim fra Det Kongelige Akademi og hendes studerende. Vi har brug for nye vinkler på brugte byggematerialer og det er fedt for os at være med i, at de her studerende står derude på BetaFactory og har byggematerialerne i hånden og arbejder med dem.

Sådan fortæller bæredygtighedschef Anders Strange Sørensen fra Enemærke & Petersen om samarbejdet, der kulminerede i, at en række arkitektstuderende trak i arbejdstøjet og i ugevis arbejdede med at fremstille deres genbrugsløsninger på BetaFactory i Sydhavnen.

Alexandra Lutte og Kristine Tveit

-De studerende sagde f.eks. til mig: ”Vi kunne godt tænke os nogle kabelbakker” og så gik jeg i gang med at finde dem. Og jeg var så heldig, at jeg kunne hente masser af hjælp fra Kasper Sørensen fra Søndergaard Nedrivning og Kent Fonseca der er Gentræs ambassadør hos Stark – de to gjorde bare en kæmpe indsats for projektet.

I dag er samarbejdet resulteret i et idékatalog, fyldt med de studerendes designstrategier for genbrug af brugte byggematerialer – her kan I få inspiration til, hvordan I kan arbejde med genanvendelse af materialer og blive klogere på de muligheder og barriere der findes i fht. at genbruge.

Klik her og få idékataloget


Oplev et par af de studerendes idéer her: 


Kabelbakker som facadeelementer til P-huse

Alexandra Lutte og Kristine Tveit (også afbilledet ovenfor) arbejdede med kabelbakker – som de selv nævner som et ”overset restprodukt fra byggebranchen”. Alexandra og Kristine har udformet et facadekoncept til P-huse, hvor bakkerne bruges i et montagesystem, der følger perforeringen og samler bakkerne ved brug af gevindstang, møtrikker og skruer. Kabelbakkesystemet bruges som en sekundær facade, hvor bakkerne skaber en naturlig ventilering og filtrerer lyset, både indefra og ude – hvilket følger de kriterier, der kræves i facaden til et P-hus.

Alexandra Lutte og Kristine Tveit

Alexandra Lutte og Kristine Tveit


Punkterede termoruder som facadeelementer

Johannes Lassen Platz, Rebekka Pettersen og Karl Magnus Boasson har arbejdet med at give punkterede termoruder et nyt liv som facade-elementer. De fortæller:

-Termoruder har en levetid på mellem 20-30 år, derefter punkterer de og mister deres termiske evne. Til gengæld er glassets kvaliteter som klimaskærm stadig god. Ved at fylde rudernes luftlomme med uorganisk granuleret byggeaffald, har vi givet ruderne en ny æstetisk værdi. Elementerne kan bruges som facadeelement. I dette eksempel er ruden fyldt med knust glas. Det knuste glas giver elementet en translucent overflade med et rigt lysspil, som kan bruges i uopvarmede rum med behov for dagslys, som f.eks. trappeopgangen.

Johannes Lassen Platz, Rebekka Pettersen og Karl Magnus Boasson Johannes Lassen Platz, Rebekka Pettersen og Karl Magnus Boasson

Idékataloget er udviklet som led i et intenst forsknings- og innovationsforløb i efteråret 2020 på kandidat-programmet Bosætning, Økologi & Tektonik ved Det Kongelige Akademi i tæt samarbejde mellem  CINARK, Enemærke & Petersen, design- og byggevirksomheden Næste, Gentræ/Stark, Søndergaard Nedrivning, 3XN/GXN og JAJA Arkitekter.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev her

Vi sender friske byggenyheder til din inbox én gang om måneden

Kontakt

Anders Strange Sørensen

Bæredygtighedschef

41393100

aso@eogp.dk

Genbrugskonkurrence resulterede i Danmarks smukkeste affaldsskur

Læs mere her

Præfabrikation forlænger håndværkeres tid på arbejdsmarkedet

Få historien her

Danmarks smukkeste affaldsskur har fået vokseværk

Læs mere her